Dobrev Klára politikai programjai a magyar médiában

Őszintén bevallom:nem tartozom a Gyurcsány-házaspár politikájának feltétlen rajongói közé. Ugyanakkor nem tetszik az a karaktergyilkosság sem, amit a hazai jobbos média kettejük ellen elkövet. Nem tárgyilagosan kommentálnak, túlzottan az érzelmekre játszanak.
Én szeretek egy politikust a politikai tevékenysége és programja alapján megítélni, nem pedig címkéket ragasztani rá.
Dobrev Klárának mostanában két figyelemreméltó politikai elképzelése járta be a hazai írott és elektronikus médiát. Az egyik az Európai Egyesült Államok. Azt gondolom, hogy jó ez, felvetődött ez már az 1920-as években is, de valahogy -korai. Ha erről megkérdeznénk egy francia vagy német átlagpolgárt, többségük hümmögne. Európa ma ráadásul recesszióban van- akárhogy is próbálják tagadni egyesek- ennélfogva aztán az európai vezetők nem mernek belevágni nagyobb projektekbe. Szóval, jó kis (?) politikai program ez, csak most nem időszerű.

A másik Dobrev Klára-projektet már figyelemreméltóbbnak tartom. Az európai minimálnyugdíj lehetne egy olyan dolog, mely egyformán rokonszenves lehet bal- és jobboldali választóknak. Európa nyugdíjrendszere kaotikus képet mutat, sok európai saját kormányától félti saját nyugdíját. Valóban van létjogosultsága annak, hogy egységes szabályozás mondaná ki, mennyit kell kapnia egy nyugdíjasnak Szlovákiában, Romániában, vagy éppen Németországban.
A konzervatív oldal úgy érvel a javaslat ellen:egy német munkavállaló aktív pályafutása során nagyobb hozzáadott értéket termel, mint egy román vagy magyar. Ez akkor igaz, ha a munkát kizárólag pénzbeli értéke alapján minősítjük. Csakhogy van a munkának, mint olyannak, egy pénzen felüli, mondhatni: überkapitalista szemlélete. Én ezzel rokonszenvezek. Nem az a lényeg, hogy ki milyen gazdasági rendszerben, vagy milyen erős GDP-vel rendelkező országban dolgozott, csak dolgozzon. Ezért jár neki a nyugdíj.
Persze, ezt a politikai programot csak alapos egyeztetés után lehetne megvalósítani. Szakembereknek kell összeülniük, s akár évekig tartó vitában egyeztetni a feltételeket, az összeget, a pénzalapok kezelési módját, stb. De akkor is ki kell jelentenünk: Dobrev Klára elképzelésében van valami. Határozottan van valami.

Az is tetszik, ahogy ezt a projektet a hazai médiában menedzselik. Találkoztam már ennek a programnak a hirdetésével írott sajtóban, elektronikus platformokon, sőt, még applikációban is. Szóval, profi.
Megfelelő menedzselés esetén az ötlet még valóra is válhat. Én szurkolok. Kell Európának egységes nyugdíj-szabályozás. A "hogyan" a kérdés.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mindent radíroz mindenről

Futball:Kikínlódtuk.Magyarország-Koszovó 2-0

Történelem:Jugoszlávia a második világháború után