Mi az a populista harag?- The New York Times, 1997.május 18.

A "populista", " populizmus" kifejezések bevonultak a politikatudományba és médiába. Populistának neveznek mindenkit, akit valami médiatermék annak bélyegzett. Csakhogy a kifejezés egyáltalán nem 21. századi eredetű. A The New York Times 1997.május 18-i számában jelent meg William Safire cikke, melynek címe:Call the Elite What They Are: Eggheads.
Szerző ebben a cikkben a " populista harag" kifejezést használja. A populista harag Safire szerint az a jelenség, mikor egy politikai erő a nemzet vagy más csoport nevében megbélyegez valamilyen csoportot vagy jelenséget, szembeállítva önmaga és a nemzet tisztaságát a negatív jelenséget képviselő erővel, csoporttal. Ez a populista harag. Populista harag például az, ha egy politikus a nemzet nevében fellépve üldöz valamilyen kisebbséget.

Továbbgondolva mindezt a 21 .századi viszonyok közé: az is populista harag, ha valaki a nemzet nevében abortuszellenes? Populista harag az, ha valaki a nemzet és az emberiség nevében elítél bizonyos fogyasztói szokásokat? Mert ha mindez populista harag, akkor voltaképpen minden ember, nemcsak a populisták, rendelkeznek efféle populista haraggal, vagy legalábbis arra való képességgel. Hogy továbbgondoljuk: akkor társadalmunk minden tagjában ott lapul a populista?
Nyilvánvalóan nem. Bár Safire kifejezése szellemes, mégsem alkalmas arra, hogy megfelelően leírja az általa elemzett jelenséget. A jogos haragot nem lehet populista haragnak nevezni, még akkor sem, ha a nemzet vagy mondjuk a kereszténység nevében történik.

Ez az utolsó mondat pedig újabb kérdést vet fel:ki dönti el, mi a jogos?

Itt pedig a nemzetközi média egyik nagyágyújának linkje:nytimes.com

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mindent radíroz mindenről

Futball:Kikínlódtuk.Magyarország-Koszovó 2-0

A trianoni béke, más nézőpontból