Tényleg létezik egységes babanyelv?-Reader's Digest,2008.augusztus

Tényleg létezik egységes babanyelv? Vagy minden csecsemő és kisbaba másképp sír,másképp gügyög?
A Reader's Digest folyóirat,a printmédia világszinten is egyij legjobb terméke,2008.augusztusi számában közli Helen Signy cikkét,aki Priscilla Dunstan elméletét ismerteti. A zenéstből édesanyává lett Dubstan szerint a kisgyernek minden kommunikációs megnyilvánulása felosztható öt "alapkifejezésre. Ezek a következők:
Nééé:éhes
Hééé:rossz közérzet
Ouuu:fáradt
Iőőő:szélgörcs
Ééé:büfi
Dunstan szerint ha ezeket a jeleket megtanulják a szülők, nem kell éjjelente tanakodniuk,hogy most vajon mi a baja a lurkónak,hanem csak le kell olvasni illetve meg kell hallani az adott jelet,és annak felismerése után negfelelően cselekedni.
A Reader's Digest cikke kitűnő.
Szerintem Duncan elmélete részleges. Nem számol az anya kommunikációjával. A kisgyerek mindig az anyát figyeli,tehát kommunikációja is szükségképpen igazodik az anyához. Nincs tehát- szerintem legalábbis-világszerte megjelenő egységes babanyelv. Ráadászk,mint minden nyelv,a babák nyelve is erősen függ a közegtől,amelyben nevelődnek. Másképp kommunikál eg brazil és egy amerikai, egy olasz és egy holland. Erről a témáról már komoly pszichológiai tanulmányok születtek. Akinek van kedve és kellő érdeklődése,tanulmányozza át ezeket!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A trianoni béke, más nézőpontból

Futball:Kikínlódtuk.Magyarország-Koszovó 2-0

Történelem:Jugoszlávia a második világháború után