Nem értik Svájcban,mi történik Romániában és Magyarországon-Neue Zürcher Zeitung,2020.május 11.

Az,ami Romániában a magyar kisebbséggel kapcsolatban történik,Nyugaton érdektelenségbe és értetlenségbe ütközik.Még azok sem látják át a probléma felületét sem,akiknek ez volna a hivatásuk.
Jó példa erre a Neue Zürcher Zeitung cikke, a tekintélyes svájci lap 2020.május 11- számában. Már önmagában az is figyelemreméltó,hogy egyáltalán foglalkoznak a magyar kisebbség autonómia-kérdésével. Sőt, mi több, a cikk első fele olyan precíz és igaz,mint egy svájci óra. Részletesen szól arról,hogyan is került nagyszámú magyar a mai Románia területére, elmagyarázzák,kik azok a székelyek (egy svájci olvasó nem biztos,hogy ismeri ezt a népcsoportot),korrektül leírják,mit is jelent az az autonómia,és meglehetősen elítélő hangnemben írnak Klaus Johannis államfő ez ugyben kifejtett kommunikációjáról és tevékenységéről. Az ember már-már csettintene,ha...

 Ha nem követné a tények elfogulatlan ismertetését egy jó kis elemzés,olyan,melyet a nyugati sajtótól az utóbbi időben megszoktunk. Az elemző ugyanis azt állítja,hogy a nyugat-európai politikai elit azért nem támogatja a nemzeti kisebbségi törekvéseket,mert attól félnek,újra kitör térségünkben a jugoszláv polgárháború,vagy valami ahhoz hasonló.

Kedves Elemző,Kedves Nyugati Politikai Elit!Mondják már nekünk, szegény agyoninformált,ufós fantazmagóriákon edzett kelet-közép- európai újságolvasónak,ugyan mi köze van a huszonöt éve véget ért,a posztkommunista hatalombirtoklásért folyó délszláv háborúnak egy 2020-ban kirobbant,román belpolitikai felhangokkal terhelt,demokratikusan lefolytatott ( az egyik részről mindenképpen) autonómiavitához??Olyan ez,mintha azt mondanám, a francia szakszervezeti tüntetések szerves kapcsolatban állnak az algériai háborúval...Tanuljunk már meg múltban és jelenben gondolkodni!A térség biztonságát pedig ne az erdélyi magyaroktól féltsék. Vannak itt gonoszabb erők is. Svájcban nem értik Magyarországot.Svájcban nem értik Romániát.
De könyörgöm:akkor miért írnak róla?

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mindent radíroz mindenről

Futball:Kikínlódtuk.Magyarország-Koszovó 2-0

Történelem:Jugoszlávia a második világháború után