Az eperjesi vésztörvényszékről (1687) írt kitűnő verset Gömöri György

 Az eperjesi vésztörvényszék (1687) koncepciós pereket lebonyolító ideiglenes bírói testület volt. Habsburg Lipót császár parancsára Anton Caraffa vezetésével a magyar nemesség ellen irányuló koholt pereket bonyolítottak le. A cél az elrettentés volt. Azzal vádolták a nemeseket,hogy támogatták a Thököly-felkelést. A katolikus egyház is bekapcsolódott a vésztörvénysźék munkájába,s igyekezett elérni a protestáns nemesek visszatérését a katolikus anyaszentegyház kebleibe. 

Gömöri György Két sors:Eperjes 1687 című verse az Alföld folyóirat 2019/3.számában jelent meg. Tizenegy sor,váltakozó szótagszámmal,sorvégi rímek nélkūl. A költemény a Medveczky család kálváriáját írja le. Sámuel kitart protestáns hite mellett,hóhér keze által hal meg,vérpadon végzi. Mátyás áttér a katolicizmusra,öt évvel később már császári vérbíró,ám őt családja és környezete közösíti ki. Gömöri György ebben a versben a magyarság történelmi válaszlehetőségeinek tragikumát ábrázolja. Vagy hős leszel,kitartasz hited mellett,de akkor felemészt a hatalom,vagy opprtunista leszel,igazodsz a hatalomhoz,ám ekkor környezeted átkoz ki. Harmadik út nincs.

Nagyon fajsúlyos vers ez a Két sors:Eperjes 1687. Nem csodálnám,ha néhány év múlva középiskolai irodalomtankönyvekben is viszontláthatnánk.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mindent radíroz mindenről

A trianoni béke, más nézőpontból

Futball:Kikínlódtuk.Magyarország-Koszovó 2-0