A magyarországi média, a párhuzamos szavazatszámlálás és Soós Zoltán

 Marosvásárhely mindig is fontos kulturális-gazdasági központja volt az erdélyi magyarságnak, csak valahogy a politikai vezető pozíció megszerzése nem sikerült. Soós Zoltán húsz év után megtörte a jeget, és húsz év után Marosvásárhelynek magyar polgármestere lett. 

A-szerintem szenzációsan jó- hírt a magyarországi média vegyesen fogadta. A jobbközép és a jobbszél örült, még a baloldalon is akadtak hírportálok, melyek lelkendeztek. Ám a régi reflex működik, akadt olyan liberális hírportál, amelyik így hozta a hírt: "Soós Zoltán lett Marosvásárhely polgármestere a párhuzamos szavazatszámlálás szerint."

Látjuk a különbséget? " Soós Zoltán lett Marosvásárhely polgármestere" illetve " Soós Zoltán lett Marosvásárhely polgármestere a párhuzamos szavazatszámlálás szerint". Van ám különbség. Az első mondat egyértelmű tényközlés, pozitív hír. A második mondatba belekerült a " párhuzamos szavazatszámlálás" kifejezés, melyről egy átlagos választópolgárnak se íze, se bűze. Ezáltal kételyt ébreszt a győztes iránt, elnyomja a hír első felének hírértékét. Azt akarják, hogy ne örüljünk ennek. 
Ezt hívja a nem is annyira klasszikus médiaelmélet elkenés-nek. 

Márpedig akárki akármit igyekszik is elkenni, kételyt ébreszteni,  én örülni fogok annak, hogy Marosvásárhelynek magyar polgármestere van. Azt kívánom neki, hogy legyen jó polgármester, munkálkodjon az egész közösség érdekében,valósítsa meg azokat a fejlesztési terveket, melyekkel megnyerte magának még a román szavazók egy részét is. 
A rosszindulattal, az előítéletekkel pedig ne törődjön. Dolgozzon tisztességgel a hazájáért. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mindent radíroz mindenről

Futball:Kikínlódtuk.Magyarország-Koszovó 2-0

Történelem:Jugoszlávia a második világháború után