Szűcs Dóra:Patthelyzet című filmje vegyes kritikai fogadtatásra talált a médiában

 Sajnos, ha ma Magyarországon azokat a szavakat halljuk, hogy film, színház, média- akkor valami nagyon szomorú dolog jut eszünkbe. Pedig, míg a botrányok zajlanak, a magyar film készül. A dolgozók dolgoznak. 


Szűcs Dóra rendezőnk például egészen kitűnő bűnügyi történetet forgatott Patthelyzet címmel. Egy bankrablásból indul a sztori, a rablók túszul ejtik a bentlévőket. Aztán kiderül, hogy a történetben jó sok a csavar. A túszok egy részéről kiderül, hogy nem is annyira ártatlanok, mindenkinek van valami rejtegetnivalója- vagy a hatóságok elől, vagy a házastársa elől...
Szűcs Dóra ott követte el a nyerést, hogy maga írta a forgatókönyvet. Mert amikor írja, már látja is képben, a nyomtatott betű komplex vizuális élménnyé változik. Remek történetből remek film kerekedett.
Az is nyerő dolog volt, amikor Szabó Mátét bevette a filmbe. Ez a fiatalember ( ha nem sértődik meg a kifejezésen) igen emlékezetesen képes magát megjeleníteni a- ma már- képzeletbeli filmvásznon. Kálloy Molnár Péterről is hasonlót tudok írni. Meg a többiekről is. "Jó színészi alakítások aranyozzák be a dinamikusan haladó történet fonalát" (részlet egy 1978-as Népszabadság- filmkritikából. Valahogy megmaradt bennem ez a mondat.)

Amit viszont nem értek, az a média visszhangja. Eléggé vegyes. Az egyik értelmiségi szakember kifejezetten fanyalog.
Hát mit akarnak, menjünk vissza a senki-által- nem nézett- művészfilm- korszakba?
Igen, a Patthelyzet krimi. Thriller, akciókrimi, nevezzük, ahogy akarjuk. De olyan krimi, amit megnéz a közönség, és amire emlékezni fog a közönség. Ez kell egy filmtől. Igényes szórakoztatás, emberi " mulotságokkal".
Szűcs Dórának és az egész stábnak gratulálunk.

A kritikus médialovagok pedig nézzék a lilagőzös rózsaszín halotthalvány októberi esőt. Az talán tetszeni fog nekik.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mindent radíroz mindenről

Futball:Kikínlódtuk.Magyarország-Koszovó 2-0

Történelem:Jugoszlávia a második világháború után