Szlovákia:Magyar politikusok is nemet mondtak a nemzetiségi iskolákra- Új Szó, 2019.szeptember 20.

Amint azt a pozsonyi Új Szó hírportál ( véleményem szerint nagyon korrekt, magas színvonalú médiatermék) a világ tudtára adta, Szlovákiában magyar nemzetiségű politikusok is nemet mondtak a nemzetiségi iskolákat garanciákkal védő törvényre. A teljes cikket itt olvashatja:https://ujszo.com/kozelet/matovicek-futyultek-a-magyar-iskolakra?utm_source=newzmate&utm_medium=email&utm_campaign=ujszo&tqid=lv7kaGMuBF8BNSrVwM5PEFWwUTU.CRTodkAM1i7SCA

Nekem erről- bocsássanak meg a furcsának tűnő történelmi metaforáért- a híres- hírhedt december 4-i népszavazás jutott eszembe. Akkor a magyarországi magyarok árulták el, pusztán pártpolitikai meggyőződés-nélküliségből határon túl élő testvéreiket. Most, Szlovákiában, a magyar politikusok egy része, különböző pártpolitikai sakkjátszmák okán, úgy döntött, hogy nemet mond a kisebbségi magyarság egyik szellemi menedékére, az anyanyelvű oktatásra. Pontosabban: ennek törvényi garanciájára. Mert azt, hogy a Matovic nevű szlovák politikusnak nem ez a legfőbb szívügye, azt még megértem. De a magyarok- miért??
Nehéz erre bármit is mondani, azt gondolom, nem is nekem kell ezt megtenni. Értékeljék azok, akik értenek hozzá. Most azonban, 2019.szeptember 20-án büszke vagyok arra, hogy nem vagyok szlovákiai magyar.
Sajnos. Mármint az sajnos, hogy büszke vagyok.

Kívánok annyi bölcsességet a szlovákiai magyar politikai elit nemmel szavazó tagjainak, mely ráébreszti őket: itt nem csak egy egyszerű törvényjavaslatról van szó. Ez annál sokkal komolyabb. Ahogy egy népszerű tévéműsor szignálja hangzott:" Itt a lét a tét". És tényleg, lehet, hogy itt tényleg a lét a tét.

Aki pedig - elmondása szerint- szakmai okokból nem szavazta meg a javaslatot, kíváncsi lennék, hogy pontosan mi is volt a szakmai ok. Véleményét, reagálását szívesen leközöljük, teljes terjedelemben. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mindent radíroz mindenről

Futball:Kikínlódtuk.Magyarország-Koszovó 2-0

Történelem:Jugoszlávia a második világháború után