Környezetvédelem és adórendszer- ritkán hallunk erről a médiában

 A 20-21.században a fejlett államok egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a környezetvédelemre. Próbálják növelni azon eszközök számát, mellyel tehetnek a globális környezeti problémák ellen. 
Ezen eszközök egyike a különböző környezetvédelmi adók, díjak, illetékek bevezetése.

Erről a kérdésről a mainstream médiában nagyon keveset hallunk, ezért is keltette fel az érdeklődésemet egy, a Debreceni Szemle című folyóirat 1997/1. számában megjelent cikk. Kuti István és Szolnokiné Karkus Mária tanulmánya kitér az adók bevezetésének módjára, a fogalmi problémákra, bemutat bizonyos csoportosításokat, s felvet különböző kérdéseket: mekkora az adók ösztönző hatása? Egyáltalán: mennyire célszerű ezen környezetpolitikai adók alkalmazása? Hogyan rendelkezzenek a befolyt összegek felhasználásáról? Egyáltalán: melyik szerv jogosult kivetni ilyen adókat: az állam, az országgyűlés, vagy erre szakosodott szervezetek? 
Foglalkoznak egy nagyon speciális közgazdasági folyamattal, a környezeti vagyon-növekedési érdekeltség megteremtésével. 
Egyszóval: a tanulmány nagyon alaposan körbejárja a kérdést. A globalizáció káros hatásainak elterjedésével, a globális felmelegedés növekvő mértékének ismeretében ez szükséges is. Ajánljuk ezt a remek tanulmányt nemcsak környezetvédőknek, ökológusoknak, de közgazdászoknak is. 

( Kuti István-Szolnokiné Karkus Mária:A bioszféra komplexitása és az adórendszer. Debreceni Szemle.1997/1.42-60.)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A trianoni béke, más nézőpontból

Futball:Kikínlódtuk.Magyarország-Koszovó 2-0