Jobb híján konzervatív?- Concilium, 1981.

A Concilium teológiai folyóirat, ám akadnak olyan írásai, melyek a nem hívő közönséget is érdekelhetik. Christopher Lasch cikke a folyóirat 1981.januári számában a konzervativizmusról ír. Pontosabban arról, miért is fordulnak a keresztény emberek a biblikusabb, konzervatív- általa csak fundamentalistának nevezett- karizmatikus egyházak felé.
Szerinte azért, mert a történelmi keresztény egyházak elvilágiasodtak, így a hívők jobb híján (sic!) átvándoroltak a " fundamentalista" karizmatikusokhoz.

Christopher Lasch nem értette ezt az egész konzervativizmus- problémát. Egyszerűen arról van szó, hogy az emberek szeretik a " tiszta" dolgokat. Ha egyszer egy egyház szeretetről, türelemről, evangéliumi szegénységről és nem utolsósorban hitről prédikál, tegyen is úgy. A hagyományos keresztény egyházak nem tettek úgy. A karizmatikus ( legyünk pontosak: pünkösdi neoprotestáns karizmatikus) egyházak többsége ellenállt mind a teológiai liberalizmusnak, mind pedig a túlzó materialzmusnak. Úgyhogy az emberek, a szomjasak, inkább ide áramlottak és áramlanak ma is. Nem jobb híján lettek az emberek konzervatívok, hanem értékalapon.

És ennek azért van politikai áthallása is. Nem pusztán  keresztényteológiáról van itt szó...

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mindent radíroz mindenről

Futball:Kikínlódtuk.Magyarország-Koszovó 2-0

Történelem:Jugoszlávia a második világháború után