Hogyan szedjük fel a kilókat, avagy jó tanácsok fogyókúrázóknak

 Jómagam, nem önként, személyes érintettség folytán, elkezdtem nézegetni a fogyókúrázással kapcsolatos internetes oldalakat. Nagyon jól elmagyarázzák, hogyan kellene lefogyni: egészségesebb étkezés, cukros ételek elhagyása, zöldségek és bizonyos gyümölcsök, különböző mozgásformák.
De azt egyik sem mondja meg- én legalábbis nem találtam ilyen oldalt- amely azt magyarázná el, hogyan hízunk. Azért is fontos lenne ezt megérteni, mert következtetéseket vonhatnának le a fogyókúrázók arra nézve, hogyan adjanak le testsúlyukból. 

Aztán olvastam egy értekezést, és abban megtaláltam.

Szóval: minden embernek van egy szükséges napi kalóriabevitele. Ez függ nemtől, kortól, testsúlytól. A világhálón számtalan olyan oldal van, ahol ezt mindenki kiszámolhatja magának. Mivel a különböző platformok alkotói  más-más képlettel számolnak, az érték kissé eltérhet a különböző oldalak kalkulátorainál.De azért nagyjából megegyezik. E sorok írójának pl. 2400-2600 kcal értékű ételt-italt kell bevinnie naponta, ha tartani akarja testsúlyát. 

Minden ezen felül bevitt 3500 kalória a szervezet egészében fél liter zsírt eredményez ( az érték kissé eltérhet, nemtől, kortól függően). Tehát, ha valaki minden nap 10 kcal étellel fogyaszt el többet, és- ez persze elméleti eset- abszolút semmit nem mozog, akkor 350 nap alatt tesz szert fél liter zsírra. De persze, valamit mindenképpen mozgunk,valamint ülés és alvás közben is égetünk el zsírt, ezt is figyelembe kell venni. Az, hogy ez a zsírmennyiség a testen kívül-belül kinél hogyan oszlik el, teljes mértékben egyén, illetve genetikafüggő.Érdemes a családban két-három generációig visszaenni, megnézni, hogy dédszüleink, nagyszüleink milyen testalkattal élték életüket.

A szám fordítva is működik: minden egyes elégetett 3500 kalória szabadít meg fél liter zsírtól. Erről majd egy másik bejegyzésben szeretnék írni, mert nem annyira egyértelmű a dolog.

De még ha netán elértük a 3500 bevitt plusz kalóriát, ekkor sem kell megijedni. A szervezetnek ugyanis van egy bizonyos zsír-tároló kapacitása, ez az egyes embereknél 50 000 és 200 000 közti kalóriának megfelelő ételnek felel meg. Van, akiknek magasabb, van, akinek alacsonyabb. Ez eléggé széles tartomány, igazából még a tudósok sem egyértelműen tudják, mitől is függ az, hogy kinél mennyi az érték. Életkori, alkati és genetikai háttere biztosan van. Ha tehát felmenőink között többen voltak potrohos testalkatúak, akkor érdemes vigyázni a zsírbevitellel.

Tehát nem kell pánikolni. Ha valaki úgy érzi, hogy egy étkezés alkalmával túl sok kalóriát vitt be, és szeretne ettől megszabadulni, simán lemozoghatja. A neten több olyan kalkulátort is találunk, melyek megmondják, hogy pl. adott nemre és testsúlyra vonatkozólag egy mozgásforma ( pl. kocogás) mennyi kalóriát ad le. Úgyhogy semmi pánik, nem kell rettegni a túlsúlytól, aki szeretne tőle megszabadulni, idegeskedés nélkül megteheti. Aki pedig azt gondolja, hogy jól van ő úgy is, ahogy van, annak azt kívánom, érezze jól magát! De azért néha mozogjon. Az sosem árt.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A trianoni béke, más nézőpontból

Környezetvédelem és adórendszer- ritkán hallunk erről a médiában

Futball:Kikínlódtuk.Magyarország-Koszovó 2-0