Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: július, 2024

Olimpiai hírek 9. Győzött a magyar férfi vízilabda-válogatott

Sorozatunkban híreket,véleményeket,iróniától srm mentes rövid írásokat közlünk a 2024-es párizsi olimpiáról. Nem törekszem teljességre.  Miután a magyar női vízilabda-válogatott kikapott Hollandiától (ha szívünkre tesszük a kezünket,azért érezzük,hogy ezen a mérkőzésen Hollandia esélyesebb volt),reméltem,hogy a pólós férficsapat legalább megnyeri első meccsét. Meg is nyerte. De hogy... A házigazda Franciaország volt az ellenfél. Az a csapat,amely az előző világbajnokság negyeddóntőjében meglepetésre búcsúztatta a magyarokat. Ez a mostani,ez teljesen más meccs volt. Az első negyedet Magyarország 5-1-re nyerte. Aztán-szépen lassan feljöttek a franciák  Egyszerűen leálltunk. Azt hittük,megvan. A franciák ritmust váltottak,feljöttek döntetlen közelébe. Csak remek kapusunk,Vogel Soma védései tartották meccsben a csapatot. Végül 1 gólocskával nyertünk. Örülök  a győzelemnek,de azért...vannak kételyeim és bizonytalanságaim.   

Párhuzamos idődimenziók Ray Bradbury novellájában

 Az egymással egyidejűleg létező párhuzamos idődimenziók témáját már sokan feldolgozták. Az egyik legjobb irodalmi ábrázolást Ray Btafbury:A sárkány című novellájában találjuk. Két középkori lovag halálra szántan kóborol egy mocsárvidéken. A legenda szerint él a környéken egy sárkány,akinek tüzes szemei vannak,gőz a lehelete és hatalmas az ereje. A lovagok halálra szántak,készek szembeszállni a sárkánnyal,akit eddig még senki nem győzött le. (Ray Bradbury:A sárkány. Rakéta Magazin,1989.tél,10-11.o.)

Olimpiai hírek 8.-Vívás,kézilabda,rögbi

 Sorozatunkban híreket,véleményeket,humortól srm mentes kis szösszeneteket közlök a 2024-es párizsi nyári olimpiáról.  Nagyon sajnálom a magyar kardvívók kiesését. Gémesi Csanád pl. vitatható bírói ítéletek áldozata lett. Szilágyi Áron,olimpiai bajnokunk viszont megdöbbentően gyenge teljesítményt nyújtott kanadai ellenfelével szemben. Jó hír viszont,hogy a párbajtőrvívó Muhari Eszter megszerezte a magyar küldöttség első érmét:bronzérmet nyert,miután egyetlenegy asszóval legyőzte észt ellenfelét. Rögbiben a sokszor nem éppen meggyőző teljesítményt mutató Franciaország némi meglepetésre legyőzte a Fidzsi-szigeteket,ezzel megszerezte a hazai küldöttség első aranyát. A női labdarúgást sajnálatos botrány árnyékolja be. Kanada válogatottja,miután bebizonyosodott,drónokkal kémkedett ellenfele után,pontlevonással sújtatott.  A magyar női kézilabda-válogatott megszerezte első győzelmét. Simon Petra utolsó másodpercekben szerzett góljával 25-24-re legyőzte a félidőben még három gólos előnyben lé

Olimpiai hírek 7.-Egyiptom,kézilabda. Kardvívás,Szilágyi

 Ez a bejegyzés se ironikus-se humoros nem lesz. A 2024.évi párizsi olimpiára férfi kézilabda-válogatottunk kijutott. Ez rendben van,remek teljesítmény Chema Rodriguez kapitány fiaitól.  De ha már kijutottunk erre az erős mezőnyű olimpiai tornára,érdemes lenne ott valamiféle emlékezetes teljesítménnyel előrukkolni. Amit a magyar válogatott Egyiptom ellen művelt,az legfeljebb rossz álmainkban jön elő. Rengeteg technikai hiba párosult borzalmas védekezéssel. Az egyiptomi válogatott,melynek szövetségi kapitánya Juan Carlos Pastor,szinte átgázolt rajtunk,már 8 góllal is vezettek. 23-23-nál egyenlítettünk,de ennél többre nem futotta. Egyiptom három góllal nyert. Argentína ellen jobb játékra lesz szükség.  Hogy rossz hírekkel szolgáljak még:kardvívásban kiesett Szilágyi Áron. Nagyon sajnálom. De egészen máshogy viszonyulok Áron kieséséhez,mint a kézilabdázók elképesztő gyenge produkciójához. Nem baj,Áron,lesz még jobb is. 

Olimpiai hírek 6.-Jó kis megnyitó

Sorozatunkban híreket,véleményeket,szubjektív meglátásokat és némi humoros reflexiót közlünk a 2024-es párizsi nyári olimpiáról.  Nekem az utóbbi idők olimpiai megnyitói közül ez a 2024-es tetszett legjobban. Az gigantikusan jó ötlet volt a szervezőktől,hogy a sportolókat a Szajnán hajókáztatták végig. Egyébként nem is tűnt a víz annyira piszkosnak,mint ahogy az egynémely sajtótermékben megjelent... A kulturális műsor pedig nagyon látványosra sikerült. Olykor a látvány felülemelkedett a tartalmon,én pl. a Mignonokat nem tartom olyan jelentős alkotásnak,dehát ez egyéni ízlés kérdése. Jó kis megnyitóünnepség volt,nagyobb botrány nélkül,s végül is ez a lényeg.

Olimpiai hírek 5.-Beindult a nagyüzem kézilabdában

  Ebben a sorozatban híreket,véleményeket,humoros írásokat közlök a 2024.évi párizsi nyári olimpiáról. Szubjektív,néha kicsit szarkasztikus írásokkal találkozhat a Kedves Látogató. Beindult a kézilabda -nagyüzem az olimpián. Július 25-én csütörtökön,azaz a mínusz egyedik napon,a női válogatottak játszották le első mérkőzésüket. Dél-Korea egy góllal legyőzte Németországot. Brazília magabiztosan verte a spanyolokat-ez néhány éve még nagy meglepetés lett volna. Dánia lehengerelte Szlovéniát,Hollandia viszont igencsak nehezen boldogult Angola csapatával,mindössze három góllal győzött. A házigazda Franciaország a meccs elején még négy gólos hátrányban volt,aztán végül három találattal győzött Magyarország ellen. Ez olyan mérkőzés volt,ahol a vesztes csapat játékosai is büszkék lehetnek magukra. Az igazi meglepetést Svédország szolgáltatta,három góllal legyòzve a toronymagas favorit Norvégiát. A svéd kapus a lövések 41 százalékát fogta.  Nagyon izgalmas kézilabdatorna várható az olimpián. 

Olimpiai hírek 4.-Új-Zéland nyerte a rögbi-rangadót

 Sorozatunkban híreket,véleményeket,olykor humoros megnyilvánulásokat olvashatnak a 2024.évi párizsi olimpiáról. Teljességre nem tórekszem,igazságra igen. Talán sikerül. Még mindig rögbi. Új-Zéland legyőzte Írországot két ponttal,szerintem ez volt a nap rangadója. Szamoa nullára verte Kenyát(26-0),a Fidzsi-szigetek viszont hét ponttal verte a házigazda franciákat. Nem is lenne ez akkora meglepetés,ha nem Párizsban játszották volna a meccset. A francia válogatott játéka,finoman szólva,nem volt meggyőző. Ausztrália pedig Argentínát verte. Tehát,ha jól számolom,mindegyik óceániai csapat nyert. Meglepetés-eredmények?Talán igen. 

Olimpiai hírek 3. Megnéztem egy rögbimeccset,jó volt

 Sorozatunkban híreket,érdekességeket,humortól sem mentes véleményeket közlünk a 2024-es párizsi nyári olimpiáról. Melyik az a sportág,ahol Fidzsi szigetek 40-12-re legyőzi Uruguayt,Franciaország pedig 12-12-es dóntetlent játszik az Amerikai Egyesült Államokkal? Talán már a címből is kiderül,hogy a rögbi lesz a megfejtés,megpedig annak úgynevezett hetes változata. Magyarországon nincs jó híre,a hozzá nem értők szerint túl erőszakos-egy skót hentes találta fel ezt a sportot,ebből kitalálható,hogy kell hozzá fizikum-de nem brutálisabb,mint sok más csapatsport. A francia közönség ért hozzá,80 ezer fő nézi a meccseket a Stade de France nézőterén.  Itt a 2x7 perces játékidő alatt sokszor több dolog történik,mint az európai futballban 90 perc alatt. Néztem a Franciaország-USA mérkőzést és eldobtam magam attól a sok pörgéstől,eseménytől,ami ott volt.  Úgyhogy megszerettem a rögbit. Egyelőre csak fotelből,nézőként.

Olimpiai hírek 2.-És Argentína nem kapott ki?Dehogynem,avagy az olimpia első nagy botránya

 Olimpiai sorozatunkban híreket,véleményeket,szarkasztikus humortól sem mentes megjegyzéseket olvashatnak a 2024-es párizsi olimpiáról. Nyári olimpiákon úgy szokott lenni,hogy már a megnyitóünnepség előtt elkezdődnek a küzdelmek. Sok a versenyszám,a meccs,minden rendelkezésre álló időt ki kell használni.  Akik látták a július 24-én lejátszott Marokkó-Argentína labdarúgó-mérkőzést,hát egy életre nem felejtik el. Marokkó végig fölényben játszott, már 2-0-ra is vezetett a futballban nagyobb nevű dél-amerikai ellenfele ellen. Aztán a bíró csinált egy furcsát:15 percet hosszabbított! A végig igencsak közepesen támadgató argentín csapat pedig Medina révén a 106.percben kiegyenlített. A végeredmény tehát 2-2 lett.A pálýan. Methogy meccs után a videobíró igazolta,hogy Mendoza lesgólt lőtt. A lapzártakor érvényes hivatalos végeredmény tehát 2-1 Marokkó javára. A másik,ezzel egy időben rendezett meccsen a labdarúgótorna végső győzelmére is esélyes Spanyolország 2-1-re,igencsak küszködve megverte

Olimpiai hírek 1.-Ágyak,kartonból

 Olimpiai összeállításunkban szubjektív szösszeneteket,véleményeket,híreket (és a mindezek mögött rejtező, olykor szarkasztikus humort) olvashatnak a 2024.évi párizsi olimpiáról. Megérkeztek az első sportolók az olimpiai faluba. A szobák kicsik. A rendezők igen innovatívan oldották meg az ágyak problémáját:kartondoboz,rá matrac,oszt jóccakát,lehet alukálni. Egy sportoló annyira elfeküdte a derekát,hogy reggel masszázst kellett vennie. Amúgy meg számomra az a kérdés,hogy fogják ezek az innovatív fekvőhelyek elbírni a 100-130 kilós sportolókat.  A kosárlabdakedvelőknek öröm,hogy az amerikaiak minden sztárja itt van. Volt az a pénz. A párizsi polgármester megfürdött a Szajnában. Búvárruhában. Hogy bizonyítsa,a Szajna tiszta és alkalmas a versenyzésre. Aha. A szervezők pedig arról álmodnak,hogy nyereséges lesz az olimpia. Nem baj,ha tévednek,majd elnézést kérnek az adófizetőktől. Elvégre ők állják a cechet.

Mindenkinek van háziállata

 Olvasom a Tiszatáj folyóirat 2022.októberi számában Turi Tímea:Egy szörnyeteg című versét,és közben ráébredek valamire. Mégpedig arra,hogy minden ember személyiségének van olyan része,alkotóeleme,mely mintha nehezen akarna emgedelmeskedni a kontrolláló akaratnak. Mintha önálló életet élne,olykor elszabadulna,olykor ő maga a ketrec,amely-úgy érezzük-fogva tart. Persze,nem az egész emberi személyiség ilyen (meg is őrülnének a pszichológusok,nem lenne egy kuncsaftjuk sem,hiszen aki kontrollálhatatlanul rab,az nem fog felkeresni szakembert) ,csak egy része, de azért fájdalmas tud lenni ez is. Olyan,mint egy nyűgös,gazdája számára is terhes háziállat. Turi Tímea verse viszont a magyar kortárs irodalom egyik remeke,ajánlom mindenkinek elmélyült olvasásra. (Turi Tímea:Egy szörnyeteg. Tiszatáj,2022.október,43.o.)

Egy kis futball-nosztalgia:az 1996-os Európa-baknokság

 Az idei,2024.évi labdarúgó Európa-bajnokság eleggé sok középszerű meccset hozott. Nosztalgiáztam egy kicsit,kezembe került a Newsweek hetilap 1996.június 17-i száma. Wiiliam Underhill:Glory Games című cikke a futball Európa-bajnokságról szól. Részletesen elemzi,hogy milyen gazdasági erőforrásokat mozgósított a házigazda Amglia,pl.1000 taxi és 444 autóbusz viszi a szurkolókat a meccsek helyszínére illetve a szállásukra. Nekünk,szurkolóknak-sajnos,a magyar válogatott nem jutott ki az EB-re,a selejtezőkben a Svájc,Törökország,Svédország,Magyarország,Izland ötösből csak a negyedik helyet tudtuk elcsípni- azért más miatt maradt emlékezetes ez az EB. Olyan sztárokat,azóta legendává lett futball-zseniket láttunk a pályán,mint a francia Zidane,az angol Shearer,a német Klinsmann, a dán Laudrup,a későbbi aranylabdás cseh Nedved. És ne feledkezzünk meg a döntőről,ahol is Oliver Bierhoff góljai Németország válogatottjának hoztak sikert.  Jó kis EB volt,nem volt sok gól,de a rengegeg apróbb trükk,

Fogyókúra:Hogyan épül fel egy 90 kilogrammos ember?

 Kb.három hónapja fogyókúrázok,szerintem sikerrel. Elkezdett hát érdekelni,voltaképpen hogyan is épül fel egy emberi test. Különböző,orvosok és testépítők által írt cikkekből,bejegyzésekből állitottam össze az alábbi adatsort. Persze,nem feltétlenül pontos minden adat,de a tendenciákat még így is jól érzékelteti.  Tehát:miből áll össze egy 90 kg testsúlyú férfi? A bőr súlya 2,5-4 kg,ez genetikai adottságoktól fugg,minél magasabb termetű az illető,annál súlyosabb a bőre.De közepes termetű embereknek is lehet súlyos a bőre,ha vastagabbak az egyes rétegek. Ez mindenkinek egyéni adoottsága. Minden embernek 5-6 liter vére van. Az emberi test izomtömege 30-50 százalék,tehát 27-45 kg között mozog egy 90 kilós férfi esetében. Az 50 százalékos érték inkább csak profi sportolókra jellemző. Az emberi test sejtjei 16 százalék fehérjét tartalmaznak, esetünkben ez 14,4 kilogram. Az emberi bélrendszer össztömege 1,5-2 kg. Az emberi test egészséges sótartalma 4-5%,ez függ a körülményektől. Kilogramra

Kánikula ellen:nézegess képeket hófödte hegyekről!

 Napok óta tart Magyarországon a kánikula. Harmadfokú hőségriadó van az egész ország területén. A kánikulának van egy pszichológiai vonatkozása. Minél többet gondolunk arra,hogy hőség van,annál inkább érezni fogjuk a hőséget. De vajon igaz ez fordítva is? Ha olyan információkkal bombázzuk agyunkat,melyek hóról,hidegről,fagyról szólnak,akkor csökken a hőérzetünk? Tudja az elme ilyen módon befolyásolni a hőérzetet? Van egy elég impozáns folyóiratgyűjteményem. Kiválasztottam A Földgömb című folyóirat 2023.szeptember-októberi számát,abból is Mayer Balázs:A legnyugatibb Kína című cikkét,melyet Péczely Lajos és Zámbó Katalin fotói tesznek még életszerűbbe. Olvasgattam a kiváló cikket,néztem a gyönyörű képeket a hófödte hegyekről. Kb.egy órán át olvasgattam a szöveget,nézegettem a képeket. Csökkent a hőérzetem?Szerintem igen,nem jelentősen,de azért érezhetőn. Úgyhogy valóban igaz a tétel:kánikula esetén nézzünk hideget!Merthogy elme,test és lélek,ugyebár összefügg.  Rádásul,mint kiderült,a ci

Labdarúgó EB,2024:A döntő

 A Németországban 2024-ben rendezett labdarúgó EB döntőjében Spanyolország 2-1-re legyőzte Angliát (gólszerzők:Nico Williams,Oyarzabal illetvecPalmer). Az első félidő bágyadt unalma,taktikai csatája (első kaput találó lövés a 40.percben!!) után a második félidő már izgalmasabb volt. De azért láttunk már ennél jobb meccseket. Szerintem az angolok lélekben már a hosszabbításra készültek,Oyarzabal azonban nem,így sikerült betalálnia.  A nemzetközi sajtó és média is egyértelműen megérdemeltnek tartja a spanyolok győzelmét. Az talán túlzás,hogy egyedül ők futballoztak,de tény,hogy nagyon sok válogatott,pl. Franciaország,Anglia,Magyarország-karakterétől idegen,túlzottan visszafogott biztonsági játékot játszott,és ez nem jött be. Támadni kell,mert abból lesz a gól-ez a futball egyik igazsága. A spanyolok támadtak és nyertrk. Ennyire egyszerű. 

Hatalmas baki:kikapott a Paks,de hogyan...

 Amíg válogatott szinten csúcsesemények zajlanak,elindultak az európai kupák selejtezői. De még hogy... A Paks FC,a magyarországi futball egyik zászlóshajója, Európa Liga-selejtezőn,hazai pályán, 4-0-ra kikapott a román másodosztályú Vajdahunyad csapatától. Bognár György edző fiai különösen az első félidőben nyújtottak kritikán aluli teljesítményt. Úgy tűnt,mintha nem készültek volna a nagy melegre... Az idegenbeli visszavágón legalább a becsület helyreállításáért küzdjenek jól a paksiak. Hozzák helyre a hatalmas bakit. 

Labdarúgó EB,2024:Elődöntők

 Lejátszották a 2024.évi labdarúgó EB elődöntőit. Spanyolország-Franciaország 2-1. Az első félidő remek játékot hozott,a második játékrész már nem annyira. A mindössze 16 éves Lamine Yamal elképesztő gólt rúgott.Spanyolország megérdemelten jutott a döntőbe,eddig az egész torna során kiváló játékot mutatott.  Hollandia-Anglia 1-2. Szerintem ezt a meccset lélektani tényező döntötte el. A kevesebb nemzetközi rutinnal rendelkező hollandok már a hosszabbításra készültek,ám a Kane helyére beálló Watkins nem így gondolta. Jókor volt jó helyen,és berúgta a döntő gólt. Szerintem a Kane-esetnél jól döntött a bíró. Remek meccs volt,szerintem eddig az EB meccse. Spanyolország és Anglia jutott a döntőbe.

Egyetlenegy ember jelentkezett anyagmérnök szakra

 Az Eduline oktatással foglalkozó portál közzétette,mely magyarországi egyetemek mely szakjaira,szakpárjaira hányan jelentkeztek. Itt látott napvilágot egy szomorú adat.Az egyik vidéki egyetem műszaki karának anyagmérnök szakát mindössze egy jelentkező jelölte be első helyen. Valószínűleg az lehet a baj,hogy a legtöbb embernek fogalma sincs arról,hogy mit is csinál egy anyagmérnök. Hogyan telik egy munkanapja?Van-e kereslet Európában,azon belül Magyarországon ilyen szakemberekre?Mennyit keres ma egy anyagmérnök? Milyen karrierút áll előtte?Azt gondolom,a legtöbb érettségizett, egyetemre jelentkező fiatal nem tudna válaszolni ezen kérdésekre. Szóval,szerintem ez lehetett a baj. Az információhiány. Jövőre ezen a problémán segíteni kell. 

Labdarúgó EB,2024:A legjobb nyolc között

 Elérkeztünk a 2024.évi labdarúgó EB legjobb nyolc csapatának egyenes kieséses találkozóihoz. Hogy történt-e meglepetés?Azt majd a Kedves Látogatók eldöntik... Spanyolország-Németország 2-1.Számomra nem meglepetés a spanyolok győzelme. Németország csapata is kitűnően játszott,de az ibériaiak árnyalattal pontosabbak voltak. Remek meccs volt,az ilyenekért érdemes Európa-bajnokságot rendezni. Portugália-Franciaország 0-0,tizenegyeyekkel 3-5. Kevés volt a helyzet,az is kimaradt,Diego Costa ismét remekül védett. A tizenegyest Ronaldo a felső lécre lőtte,ez lélektanilag megingatta a portugálokat. Franciaország csapata,bár rendkívül pontatlan támadójátékkal,de ott van az elődöntőben. Anglia-Svájc 1-1,tizenegyesekkel 5-3.Az a helyzet,hogy Svájc csapata offenzívebben játszott,Embolo góljára Saka egyenlített,de még ezután is inkább Svájcnak voltak helyzetei. Ám a tizenegyesrúgásoknál elég volt egyetlen hiba... Hollandia-Törökország 2-1. Fordítottak a hollandok,elég sok energiát ölve a küzdelembe

Labdarúgó EB,2024:A legjobb 16 között

 Véget ért a 2024.németországi labdarúgó EB egyenes kieséses szakaszának első köre. A legjobb 16 között ádáz küzdelem folyt a nyolc közé jutásért.A mérkőzések: Svájc- Olaszország 2-0. Óriási meglepetés,az olaszok gyengén játszottak,a 73.percben indították az első kaput eltaláló lövést. Németország-Dánia 2-0. A németek sokkal erőteljesebbek,dinamikusabbak voltak. Anglia-Szlovákia 2-1,hosszabbítás után. Az angolok a vártnál nehezebben jutottak tovább,Szlovákia remekül küzdött,a vezetést is megszerezte. Spanyolország-Grúzia 4-1. A spanyolok igazi esélyeshez méltón játszottak. Franciaország-Belgium 1-0. Inkább küzdelmes,mint látványos mérkőzésen a franciák egy belga öngóllal nyertek. Portugália-Szlovénia 0-0,tizenegyesekkel 3-0. Diego Costa védéseiről marad emlékezetes a meccs. A portugál támadójáték kissé akadozott... Románia-Hollandia 0-3. A régi jó holland kombinatív futballt láthattuk. Malen 2 gólt lòtt,Gakpo egyet. Ausztria-Törökország 1-2. Némi meglepetés,egy háromesélyes meccsen. A

Elveszett növények a temetőkben

 A temetők alapjában véve nyugodt, ember által ritkán járt helyek. éppen ezért lehetőségeket is rejtenek: sok,eltűntnek vagy kihaltnak hitt növényfaj valamelyik temetőben lelt menedéket. Nem úgy, hogy a gyászoló rokonok kihuzigálták: egyszerűen csak itt húzódtak meg a globális éghajlatváltozás egyre kíméletlenebb csapásai elől. Itt találtak új élőhelyet.  Az Egyetemi Élet 2015.novemberi számában nagyon érdekes cikket olvashatunk. Magyarországi, romániai és szlovákiai temetőket kerestek fel ambiciózus biológus-kutatók, és kihaltnak hitt, vagy adott területen kipusztultnak hitt növényfajok sokaságát találták meg, éltek és virultak. Csak egy példa a sok közül:24 orchideafaj egyedei kerültek elő 145 temetőkből.  A cikkből megtudjuk azt is, mi kell ahhoz, hogy egy növényfaj a temetőben jól érezze magát. Lehetett volna több fotóval illusztrálni ezt a nagyszerű cikket.  (Süveges Kristóf-Fekete Réka-Löki Viktor:Élet a halál színterén-a Kárpát-medence temetőinek növényritkaságai.Egyetemi Élet,