Elveszett növények a temetőkben

 A temetők alapjában véve nyugodt, ember által ritkán járt helyek. éppen ezért lehetőségeket is rejtenek: sok,eltűntnek vagy kihaltnak hitt növényfaj valamelyik temetőben lelt menedéket. Nem úgy, hogy a gyászoló rokonok kihuzigálták: egyszerűen csak itt húzódtak meg a globális éghajlatváltozás egyre kíméletlenebb csapásai elől. Itt találtak új élőhelyet. 
Az Egyetemi Élet 2015.novemberi számában nagyon érdekes cikket olvashatunk. Magyarországi, romániai és szlovákiai temetőket kerestek fel ambiciózus biológus-kutatók, és kihaltnak hitt, vagy adott területen kipusztultnak hitt növényfajok sokaságát találták meg, éltek és virultak. Csak egy példa a sok közül:24 orchideafaj egyedei kerültek elő 145 temetőkből. 
A cikkből megtudjuk azt is, mi kell ahhoz, hogy egy növényfaj a temetőben jól érezze magát. Lehetett volna több fotóval illusztrálni ezt a nagyszerű cikket. 

(Süveges Kristóf-Fekete Réka-Löki Viktor:Élet a halál színterén-a Kárpát-medence temetőinek növényritkaságai.Egyetemi Élet, 2015.november,24.o.)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A trianoni béke, más nézőpontból

Környezetvédelem és adórendszer- ritkán hallunk erről a médiában

Futball:Kikínlódtuk.Magyarország-Koszovó 2-0