A Tanácsadó.1.rész.Negyedik

Fiktív történet.Kriminovella.Történik 1924-ben.

1.

Alfred Stewart Blank ebéd után bevette mindennapi négy szem gyógyszerét,majd felment az emeleti szobába,s az ablakból nézte,hogyan érkeznek egymás után a vendégek. A gyermekei. Az ő négy szép szál,felnőtt gyermeke.

Elsőként Harry jött meg,negyedik feleségével,Cynthiával. Cynthia egy londoni bankárcsalád negyedik gyermeke volt,s Alfred Stewart remélte,nemcsak a pénz szórásához ért,hanem a megtermeléséhez is. Alfred Stewart,aki hűséges típus volt,nem nagyon értette Harry fiát:hogyan nősülhet valaki 44 éves korára négyszer-és válhat el háromszor?Mindenesetre Harry boldognak és nyugodtnak tűnik,úgyhogy apja soha nem zavarta kérdésekkel. Legyen ez az ő ügye. De aztán ne panaszkodjon,hogy kisemmizik valamelyik válóperében.

James autója alig négy perc múlva érkezett. James egy kicsit mindig olyan...gyerekes kinézésű. A személyisége is kissé éretlen.Mintha mindig az a négyéves kölyök maradt volna,aki magától megtanult úszni. Azóta sem tanult sokkal többet. Negyedik osztályban otthagyta a középiskolát,és elment katonának. Szegény anyja folyton izgult érte.James négy évet szolgált Burmában. Erre legalább büszke lehet a család. Hazatérte óta nem találja helyét. Négy év alatt négy munkahelye is volt. Ez nem szokás a Blank családban,gondolta Alfred Stewart és bosszúsan köhögni kezdett.

David jó negyven perc múlva érkezett. Persze,most is a felesége nélkül. Mathilde és Alfred Stewart négy éve nagyon összevesztek,azóta az asszony nem hajlandó betenni a lábát ebbe a házba. David jó gyerek,csak rosszul választott feleséget. Négy komoly barátnője is volt,ebből a legrosszabbat,leghárklisabbat vette el. Mathilde egy négyfejű házisárkány,gondolta Alfred Stewart,jobb is,hogy nincs itt. Egyébként negyedik hónapban van a negyedik gyermekükkel. Persze,gondolta keserűen Alfred Stewart,ha a mama nem jön,az unokák sem jönnek. Négy éve nem látta az unokáit. Már meg sem ismerné őket. 

Pontosan 16 óra 44 perckor gördült be a ház elé Alfred és Hilda autója. Sofőrrel,persze. Hilda mindig is adott arra,hogy méltóságteljesnek tűnjön,igazi úriasszonynak. Ilyen asszony kell Alfred mellé,gondolta az öreg Alfred Stewart. Legidősebb fia,Alfred,már gyermekkorában is rettentő beteges volt. Négyéves korában majdnem belehalt a himlőbe,egy négyszáz fontba kerülő orvosnak volt köszönhető,hogy négy hét után felgyógyult. Nemrégiben a fia gyógyszermérgezést kapott, Hilda gyakorlatiasságának köszönhető,hogy életben maradt.Alfred művészettörténetből doktorált, fizikailag gyenge,de okos. Hilda nem olyan okos,nem művelt, de intelligens,határozott személyiség.Alfred Stewart kedvelte Hildát. Emlékeztette volt feleségére,aki huszonnégy éve halt meg,negyvennégy évesen.

Mind összegyűltek,s most ott ülnek a szalonban. Alfred Stewart jól kioktatta Mantelt,a derék,de kissé korrupt inast-ő a negyedik inas a házban,Alfred Stewart néha eltűnődött azon nem kellene-e többet fizetni az alkalmazottainak,de mindig arra a konklúzióra jutott hogy nem-hová ültesse a négy vendéget és kit mivel kináljon meg. Ami a gasztronómiát és az italokat illeti,a négy fiú négy különböző ízléssel rendelkezett. Nem baj,valahogy megoldják. Az a fő,hogy mindenki itt van. Alfred Stewartnak kicsi lelkiismeretfurdalása támadt. 

Mert nem telik bele négy óra,és ő kegyetlenül át fogja verni mind a négy gyermekét. És még élvezni is fogja. Ez van.

2.

A szalonban ezalatt közepesen élénk társalgás folyt. Hilda hangosan fejezte ki elégedetlenségét amiatt,hogy Alfred Stewart nem hajlandó megszakítani délutáni pihenését holmi vendégek érkezése miatt. Miért hívta őket ide délutánra,amikor tudta,hogy neki az a pihenőideje?Ez modortalanság,mondta Hilda. Férje,Alfred,mentegette apját,mondván,nem negyvennégy éves már az öreg,hanem hetvennégy. Hilda erre nem mondott semmit. James a dohányzóasztalra kitett sportújságokat böngészte, különös tekintettel a krikett,a kerékpár,az ökölvívás és az atlétika híreire,David pedig próbált társalogni Harryval,mindenféle apró családi ügyekről.David titokban irigyelte Alfredet,amiért ilyen odaadó és támogató felesége van,mint Hilda. Ha annál a gázolásos esetnél,amikor Alfred rosszullett és aláesett egy autónak Hilda nem menti meg.... Cynthia,az ő fogalmai szerint tapintatosan,Davidet kérdezte,hogy van Mathilde,és nem óhajt-e kibékülni- négy év után- egyre idősödő apósával. Hilda ezalatt Alfred legújabb betegségeiről tartott kiselőadást,James pedig úgy tett,mintha őt ez bármilyen mértékben is érdekelné. Alfred négy percen belül túlesett kb. 4 deci vizezett fehérboron(apjának mindig is volt érzéke a vendéglátáshoz), s szótlanul hallgatta felesége eléggé túlzó,a tényeket illetően nem mindig megbízható elbeszélését. 

Bejött Mantel,az inas,behozott négy kis tál aprósüteményt. Sajnálkozva elnézést kért,de,mint elmondta,a személyzet egy részének Mr.Alfred Stewart szabadnapot adott,ezért hat óra húszkor egy könnyű vacsorára látják vendégül a megjelenteket.

-Apámnak mindig volt érzéke a spóroláshoz-mormogta az orra alatt Alfred,mire Hilda megkérdezte az inast:

-Ezen a könnyű vacsorán,ahogy mondta,már élvezhetjük derék házigazdánk,Mr.Alfred Stewart Blink társaságát is? Vagy drága apósom továbbra is pihenéssel töltené a mai napot?

Az inas elpirult,mint egy négyéves gyerek,és azt felelte,vacsoránál természetesen jelen lesz Mr.Blink,csak addig pihen egy kicsit és amúgy is,elő kell készítenie valamit.Arra kéri önöket,maradjanak együtt a szalonban. Majd kihúzta magát és kiment. 

Hát,akkor,mondta James,miután végigböngészte az asztalon hagyott újságok sportrovatait,keressünk valami szórakozást. A negyedik szekrényhez lépett,kihúzta a lenti nagy fiókot,lehajolt és valamit kivett. Egy gramofon volt az,meg négy lemez. Négy perc múlva már szólt is a zene,a vendégek táncoltak. Alfred tánc közben azon tűnődött,mennyivel jobb lenne itt lakni,mint otthon. Túl messze van mindentől,elzárva a modern világtól. Meg aztán egyre kevésbé biztonságos a hely,ott volt az a betörés is,a behatoló már négy fiókot kirámolt,mikor Hilda rajtakapta. Hajnali négy óra negyvennégy perc volt és utólag visszagondolva is nagyon borzalmas...De jó,hogy itt van neki Hilda,mihez kezdene nélküle. Mihez is kezdene.Milyen ügyesen tárgyalt tegnap azzal a biztosítási ügynökkel,négy szerződést is kötött.Mi lenne velem Hilda nélkül...David arra gondolt,mit érezne otthonmaradt felesége,Mathilde,ha tudná,hogy kedves férje itt táncol,ő meg otthon gyötrődik,terhesen.Harry arra gondolt,hogy egyre jobban szereti Cynthiát,napról napra és percről percre. Cynthiának az járt a fejében,hogy ilyen hülye vendéglátásban még életében nem volt része. Ő mégiscsak London negyedik legnagyobb bankárcsaládjából származik,ezekben a körökben nem szokás úgy bánni a vendéggel,mint egy négy osztályt végzett paraszttal. James pedig,miután átböngészte az újságokat,arra gondolt,mi a jó bánatnak hívta őket ide az apjuk. Ez a papa egyik legújabb marhasága lesz,valami különc ötlet,ami papát remekül szórakoztatja,őket meg majd rosszul érinti. James érezte,hogy valami rossz fog történni. 

Neki lett igaza.

3.

Alighogy végighallgatták mind a négy-David szerint igencsak rossz minőségű- gramofonlemezt,négy percen belül megjelent az apjuk,Mr.Alfred Stewart Blink. Barna bőr,ősz haj és bajusz,és ragyogó mosoly. Hilda tudta,hogy valami nagyon rosszat fog bejelenteni. David,aki szerette apját,örömmel látta,hogy jó formában van az öregfiú. Harry örült ugyan,hogy apja jól tartja magát,de valami,furcsa,ösztönszerű mozdulattal a zsebéhez kapott,és ott is tartott a kezét mintegy négy percen át. Cynthia,aki életében már sok nagymenő üzletembert látott,Alfred Sewartot a "negyedosztályú szélhámos"kategóriába sorolta. Rövid üdvözlések után átvonultak az ebédlőbe. Vacsorázni.

Tényleg hideg vacsora volt,négyféle fogás. Hideg halpástétom pirítóssal,könnyű zöldsaláta,fűszeres tojáskrém,meg valami vaníliás akármi. Szótlanul ettek,mindenki Alfred Stewartra várt,miért hívta meg őket,mit akar a családjának bejelenteni. Miután végeztek a vaníliás akármivel,Alfred Stewart megtette a bejelentését.

-Megváltoztattam a végrendeletemet-mondta-De nem kell félnetek. Annyi történt,hogy nem négy,hanem ötfelé oszlik a vagyonom.

-Merthogy?-kérdezte Harry.Hangja azt sugallta a többiek irányába:baj van ugyan,de nem olyan nagy baj,ami miatt érdemes lenne idegeskedni

-Az a helyzet,gyerekek-és itt Alfred Stewart lesütötte a szemét,amire Cynthia aki a maga felszínes módján jó emberismerő volt,azt gondolta,hogy a vén képmutató most valami szörnyűt fog mondani és úgy tesz,mintha szégyellné magát érte-hogy van egy ötödik testvéretek.

-Apa az nem lehet!-kiáltott fel Alfred

-Valami ilyesmire számítottam-jegyezte meg szarkasztikusan Hilda

-Hány zabigyereket hagytál itt-ott,apa?-hangzott James hangja

Negyedikként David szólalt meg:

-Megcsaltad anyát?

Cynthia bölcsen hallgatott.Legalább a jövő heti levélben lesz mit írni a szüleinek. Alfred,aki apja mellett ült,rémülettel vegyes csodálkozással nézett apjára. Mintha nem is emberre nézne. 

-És ki az illető?És honnan tudjuk,hogy valóban a testvérünk?-Ez James volt.

-Az a helyzet-felelte Alfred Stewart-hogy négy évvel azelőtt hogy ismertem volna anyátokat,jegyben jártam egy londoni hölggyel. Az apjának ékszerkereskedése volt,ott dolgoztam gyakornokként,és elkövettem azt a hibát,hogy beleszerettem a tulaj lányába. A másik hiba az volt,hogy könnyelműen egymásnak adtuk... a testünket. Egy fiú született a kapcsolatból. Ismeritek,láttátok is. Ő Mantel-legalábbis ezen a néven éli életét. Az inas. 

Négy perc döbbent csend után Alfred kérdezett:

-Ő tud róla?

Ezután következett a pokol. Mind a négy lámpa kialudt. Az étkezőre ráborult a sötétség. Aztán négy lövés dörrent. Négy másodperc múlva a villanyok újra égtek. Ifjabb Alfred feje pedig véresen lógott az asztalra. Csöpögött belőle a vér. Apja mellette ült,és tehetetlenül jajgatott.Cynthia sikoltozott,az ájulásig.

A Scotland Yard az agilis és eszes Cradmock felügyelőt bízta meg a nyomozással. A helyszínen fegyvert nem találtak. Megmotoztak minden jelenlevőt,semmi eredmény. Indítékra sem bukkantak. A tanúvallomások során a négy testvér minden lehetővel megvádolta egymást,de a gyilkossági ügyben nem jutottak előrébb.Négy hónap után a nyomozás megfeneklett. Cradmock felügyelő ekkor a főnöke elé állt,s szégyellősen elmondta,hogy talán mégis van remény. A kontinensen, messzi, bizonyos Magyarországon,dolgozik egy Tanácsadó,aki megbízható...Negyedórás duma és győzködés következett.

-Hívja fel!-utasította szigorúan a főnök.

4.

Abaffy-Rézműves Jonatán a bökömhaloványi pusztától nem messze  éppen az igazak álmát aludta,mikor csörgött a telefon.

-Hány óra van,te szarházi?-szólt bele a Tanácsadó.

-Délután négy lesz négy perc múlva-felelte a vonal túlvégén Cradmock.Majd elmesélte az esetet Abaffy-Rézműves Jonatánnak,a kémiai tudományok doktorának.Pontosan,precízen,ahogy tudta.

-He?-felelte az a végén-Hát még esztet se tudtad,he?Há'megmondom én teneked, ha fizeted.

-Fizetem-hazudta Cradmock,minden lelkifurdalás nélkül.

-Hilda vót,ni. Már háromszor próbálta kicsinálni azt a kórháztőtelék férjit. Egyszer a betöríssel,mert asztat is ű szervezte,másszor meg a gyógszerivel,meg az ótós balesettel. Mert asztat is ű csinálta.Negyedikre sikerült neki.

-Mi az indíték?-kérdezte a felügyelő,némileg kételkedve

-Hát a szerelem,hi. A biztosítós vót a szeretője. A Mantel inas is benne vót. Mert nem vót az a gyereki az Alfrídnak,am csak a Hilda monta az öregnik,az meg e'hitte. Micsoda felügyelő vagy temeg,ho' míg esse megyen?

Azzal Abaffy-Rézműves Jonatán letette a kagylót.Igaza volt,kihallgatás során Hilda mindent bevallott Mantel tagadott. Mivel nem volt hová mennie,továbbra is a család szolgálatában maradt.

4+1

Az asztalnál ültek,négyen.

-Hozod már a levest,te kis szemét?-David ma nagyon nyugtalan volt,Mantel esetlensége,fáradékonysága csak idegesítette.Ma egy éve halt meg apjuk,ebből az alkalomból tartottak szűk családi összejövetelt.

-Nem kapsz vacsorát,ha vacakolsz,Mantel!Dógozzál,kukacmantel! kiáltotta James-Gyomros lesz,ha nem igyekszel!

- Szegény apánk,ha még köztünk lenne,felháborodna ezen a tempón.

-Milyen szomorú véget is ért drága édesapánk!-sóhajtott fel Harry.

-Az ő egészségi állapotában,életkorában bungee jumpingolni-felelőtlenség volt-mondta mosolyogva Cynthia

A három férfi összenevetett. 

-Hogy kiabált,mikor rákötöttük-röhögött James.

És sütött a nap.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A trianoni béke, más nézőpontból

Környezetvédelem és adórendszer- ritkán hallunk erről a médiában

Futball:Kikínlódtuk.Magyarország-Koszovó 2-0