A kávé csökkenti a vérnyomást?

 Nagyon érdekes cikket találtam a Paramedica Egészségmagazin című folyóirat 2020.szeptemberi számában, szerzője Szendi Gábor. Négy olyan, gyakran fogyasztott táplálékról bizonyítja be, hogy egészséges, amit az újabb gasztro-irodalom nem sorol az egészséges élelemiszerek kategóriájába. Ezek:a befőtt, a csokoládé, a só, és a kávé. Utóbbi esetben egy több, mint 2 millió ember egészségét követő metaanalízisre hivatkozik a Szerző. 

A kávéval kapcsolatban legtöbbször a koffein káros hatását szokás emlegetni. Szendi Gábor szerint a dolog úgy működik, hogy a szervezet fokozatosan hozzászokik a koffeinhez,kivéve azoknál, akiknél a máj nehezen bontja le ezt az anyagot. A fogyasztók többségénél azonban a kávé nemhogy növeli, de csökkenti a vérnyomást. 

A kitűnő és alaposan elgondolkodtató cikk elolvasása után azért felmerült bennem a kérdés:akkor az alacsony vérnyomásúak ne igyanak kávét? 

Itt a folyóirat weboldala:paramedica.hu

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mindent radíroz mindenről

Futball:Kikínlódtuk.Magyarország-Koszovó 2-0

Történelem:Jugoszlávia a második világháború után