Élelmiszeripar:A vastag héjú tojás, meg a vékony héjú tojás

 A Delta magazin 1970/7. számában (6. oldal, Milyen vastag a tojás héja?) bukkantam a következő, mélyebben belegondolva hátborzongató hírre. 
Arról van szó, hogy minden, élelmiszeriparban járatos ember tudja, hogy a vastag héjú tojást könnyebb kamionokban nagy távolságra szállítani, mint a vékony héjút. De hogyan állapítjuk meg, melyik tojás a vastag, és melyik a vékony héjú?
Brit kutatók, az Oak Bridge-i magfizikai laboratórium munkatársai- legalábbis azt hitték- megtalálták a megoldást. "A tojást radioaktív ródium-ruténium sugárforrás elé helyezik. A visszaverődő béta-részecskék száma pontosan jelzi a héj vastagságát.". 

Tényleg hátborzongató. A brit családok évtizedeken át ették a radioaktív besugárzású tojásokat, ezekből készültek az angol szállodákban az angol reggelik, szóval, a derék britek alaposan megpakolták a népet radioaktív sugárzással ( Az objektivitás kedvéért hozzáteszem: arról nem ír a cikk, milyen gyakorisággal alkalmazták ezt a módszert a brit élelmiszeriparban-de ha csak egyetlenegy szállítmány tojás is kikerült a boltokba, az katasztrófát okozhatott. Lappangó, észrevehetetlen katasztrófát.). Csernobil előtt vagyunk 16 évvel, de azért fizikusok számára nyilvánvaló kellett, hogy legyen a fogyasztók, a lakosság fenyegetettsége. Nem tudom, azóta alkalmazzák-e ezt a módszert a tojások héjának vizsgálatára, remélem, hogy nem. Nálunk biztosan nem. 

A Delta magazin, a KISZ tudománynépszerűsítő lapja volt, mára megszűnt. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A trianoni béke, más nézőpontból

Futball:Kikínlódtuk.Magyarország-Koszovó 2-0

Történelem:Jugoszlávia a második világháború után