Sakk,üzlet, döntések

 Egy szenzációs cikket találtam a vg.hu internetes oldalon.Szerzője Fogarasi Norbert, címe:Így segít jobb döntéseket hozni a sakk az üzletben,a karrierben és a mindennapokban. Megtekintve 2023.12.06., 10 óra 42 perc. 
Szerző három kulcsterületet emel ki,ahol a sakkjáték segíthet az üzleti életben:
- időbeosztás. Sok ember egyszerűen képtelen megfelelően beosztani az idejét, egyik feladat csúszik a másikra. A sakk megtanítja, hogyan építsünk fel egy játszmát egyenletes időbeosztással. 
- döntési (kényszer)helyzet kezelése
- elfogadása annak, hogy döntéseinknek következményei lesznek

A kitűnő véleménycikkhez azért hozzátennék néhány mondatot ( mint sakk-rajongó, egykori játékos). Magát a számítási készség fejlesztését. A PISA- tesztek is tanúsítják, hogy a magar diákok mennyire gyengék matekból- az adatok ismeretében úgy néz ki, hosszútávú trendről van szó, nem pedig átmeneti visszaesésről.. Ha a sakkot bevonnák a matematika-tananyagba ( kísérleti jelleggel ez már korábban megtörtént, aztán abbamaradt), talán fejlődnének a diákok a többi, logikát, számítást igénylő területen is.
 
A másik plusz, amit nagyon fontosnak érzek, az önismeret. Sokféle stílusban és módon lehet sakkozni: vannak taktikus, kombinatív játékosok, akik már a megnyitásban próbálják kiélezni a játékot. Vannak poziciósok, akik óvatosabbak, lehetőleg nem áldoznak, inkább előnyös végjátékot igyekeznek kialakítani. És a kettőnek számtalan variációja létezik. Ha valaki sokat sakkozik, előbb-utóbb megtalálja a maga igazi stílusát- a tábla melletti játékstlíus gyakran megegyezik a mindennapi életben követett " stílussal". 
Ajánlom Fogarasi Norbert cikkét minden sakkozónak, üzletembernek, értelmiséginek. 
Sakkozni jó. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mindent radíroz mindenről

Futball:Kikínlódtuk.Magyarország-Koszovó 2-0

Történelem:Jugoszlávia a második világháború után