Mi az az ayran, és mire jó?

 Hamarosan itt a tavasz, közeledik a hűsítő finomságok ideje. Általában gyümölcslevet vagy kólákat iszunk itt, Európában, de azért van alternatíva. Ezek egyike az ayran, a török joghurt, melyről a mindmegette.hu honlapon olvashatunk ( megtekintve 2023.február 1.,10 óra 39 perc).
 
Az ayran nem más, mint zsíros török joghurt, sóval dúsítva és vízzel higítva. Persze, mondjatjuk erre, hogy a víz nem oldja a zsírt, akkor meg hogy lehet őket keverni- de pontosan ez a lényeg, hogy a kétféle tápanyag nem teljesen oldódik fel egymásban. Ettől lesz a pikáns, európai nyelvnek és gyomornak elsőre talán szokatlan íz. Rengeteg vitamin, probiotikum és elektrolit található ebben az italban, de- mint a cikkben is olvasható- sok étteremben aperitifként is kínálják. 

Mindenesetre érdemes megkóstolni. Lehet kapni hipermarketekben is ( nem olcsó), de otthon is lehet készíteni. Jó étvágyat! 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A trianoni béke, más nézőpontból

Környezetvédelem és adórendszer- ritkán hallunk erről a médiában

Futball:Kikínlódtuk.Magyarország-Koszovó 2-0