Azt sem tudjuk,hol áll a fejünk,avagy multitasking-rohanás

Vannak olyan történelmi korszakok,amikor az átlagember élete viszonylag nyugodt,kiszámítható. Fix munkahelye van,jól körülhatárolt feladatkörrel. Mindig tudja,mi az aznapi feladata,nagyjából elégedett a munkahelyével.
Aztán vannak olyan történelmi korszakok,mikor a folyóvíz bölcs folyását felváltja a zuhatagok nyugtalansága,a világ idegesebb,kiszámíthatatlanabb lesz,vezető és beosztott egyaránt instabil munkahelyi környezetben él,a fizetés többnyire nem fix,a legalapvetőbb személyiségjegy pedig a rugalmasság.
Azt sem tudod,hol áll a fejed? Hát keresd meg!
Szervezd meg az életed,küzdj meg egyszerre több feladattal!
Ilyen korban élünk. Az " azt sem tudom,hol áll a fejem"-típusú munkának pedig már nevet is adtak. Ez a név pedig: multitasking.

A Hajdú-Bihari Napló című napilapban,a megye piacvezető print médiájában rendszeresen olvashatunk életmóddal,pszichológiával kapcsolatos írásokat. Azt gondolom,ez jó. Mint ahogy remekül sikerült írás a 2020.augusztus 4-i szám 7.oldalán Berecz Dorina tollából kikerülő "Multitasking:hatékonyság vagy egyszerű fejetlenség?"című cikketbis. Nagyon logikusan rendezett,jól felépített cikk ez. Nyelvi formátumát tekintve interjú,függő beszédben. Dr.Kondé Zoltánnal,a Debreceni Egyetem Pszichológiai Intézet,Általános Pszichológiai Tanszék vezetője beszél a multitasking jelenségéről.

Multitasking a háztartás,a gyermeknevelés,az autóvezetés,a munkahelyi tevékenységek. Dr. KondévZoltán szerint pedig a hatékony multitaskinghoz a rutinon keresztül vezet az út.
A rutin. Persze,igaza van a tanár úrnak,de azt azért hozzátehetnénk,nagyon sok esetben pont arra nincs lehetőség,hogy rutint szerezzünk. Egyből kellene tudni mindent,és hobátlanul. Ez illúzió,s ez az illúzió teszi tönkre manapság sokak mindennapjait.

Mindenesetre a Hajdú-Bihari Napló cikke remek,ajánlhatjuk mindenkinek olvasásra,gondolkodásra.
Mindenki eltöprenghet a saját életén. Hogy ez jó vagy sem? Azt mindenki maga döntse el!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mindent radíroz mindenről

Futball:Kikínlódtuk.Magyarország-Koszovó 2-0

Történelem:Jugoszlávia a második világháború után