Orbán Viktor és Európa definíciója

Orbán Viktor a 15.bledi stratégiai világtalálkozón azt mondta, Európa nem definiálta önmagát, ezért került hátrányba az USA-val és Kínával szemben. (origo.hu,2020.08.31, letöltve 11 óra 39.)
A magyar miniszterelnöknek, azt kell mondjam, ezúttal igaza van. Ám Európa öndefiniálását elvégezni, nem is olyan könnyű művelet. Generációk fognak küszködni ezzel a feladattal.
Mert Nyugat-Európa, Kelet-Közép- Európa, ahová Magyarország is tartozik, illetve Kelet-Európa teljesen más kultúrát, gazdaságot, társadalmat hordoz. És Nyugat-Európa sem egységes, a franciák és írek kultúrája például köszönő viszonyban van egymással.
Hogyan lehetne mégis Európában valamiféle egységet teremteni?

Erre nézve mostanában két koncepció járta be a médiát.
1. Valamiféle Európai Egyesült Államok létrehozása, melyet nemzetközi szinten a baloldal képvisel. Nálunk Dobrev Klára politikai programpontjai között szerepel, a jobboldal viszont harsányan elutasítja. Anélkül többniyre, hogy a javaslat konkrétumaival tisztában lenne.
2. Orbán Viktor szerint a közös hadsereg és a tudományos együttműködés a kulcs. Az első ezidáig megfeneklett, mert sok nyugat-európai politikus úgy tartja, minek a közös európai hadsereg, ha egyszer ott a NATO. A második pedig, szerintem, nem állami szintű feladat. Ma Európában nagyon jelentős a tudományos együttműködés, amit a "humán erőforrás", azaz a tudósok hoztak létre. Nagyon szoros kapcsolat épült ki különböző országbéli egyetemek, kutatóintézetek között. Sok értelmiségi attól fél, ha politikai prioritásként kerül terítékre a tudományos együttműködés, az az állam intenzívebb ellenőrzéséhez vezet a tudomány világában.

Szóval, minden oldalon az érv és az ellenérv. Nehéz lesz Európát egyesíteni, túl sok a gazdasági, társadalmi, kulturális különbözőség. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mindent radíroz mindenről

Futball:Kikínlódtuk.Magyarország-Koszovó 2-0

Történelem:Jugoszlávia a második világháború után