Bűnügyi történet precízen,pontosan és kissé unalmasan

 Amíg világ a világ,a könyvek és magazinok olvasói,az "átlag" médiafogyasztók között mindig is népszerűek lesznek a bűnügyi történetek. Hogy ez miért alakult így,azzal már számtalan szakember foglalkozik szerte a világon,nem erről szeretnék beszélni. Hanem arról,hogy a bűnügyi történet sem adja el önmagát automatikusan a médiában. 

A Reader's Digest a világ talán legnépszerűbb írott magazinja. A 2009.áprilisi szám végén,"Könyvmelléklet"rovatban olvashatjuk Ann Rule:Kettős félrevezetés című írását. A valódi eseményeken alapuló történet egy meglehetősen impulzív természetű amerikai fogorvosról szól,aki lelövi válófélben lévő feleségét,két gyermeke anyját,majd megpróbálja öngyilkosságnak álcázni az esetet. Aztán hamarosan kiderül,hogy a jó doktor bácsi egyik korábbi barátnője is hasonló körülmények között halálozott el. Hosszú idő telik el,míg a két ügyet összekötik,és bíróság elé állítják a meglehetősen szociopata természetű fogorvost. Aki aztán,enyhébb büntetés reményében beismerő vallomást tesz.

Ann Rule írása jó,de valami hiányzik belőle. Ez pedig a bűnügyi történetekre-és ebből a nézőpontból mindegy,hogy fiktív vagy valódi bűncselekményről van szó-jellemző drámaiság. Nem a túlhajtottságra,a melodramatikusságra gondolok,mert az is rossz. Hanem arra,hogy a jó bűnügyi történet az ókori görög drámák fordulat-felismerés szabályát követi:minden cselekménybeli fordulatot egy előremutató felismerés követ,amely aztán újabb fordulatot eredményez. E szabály szerint dolgoznak a nagy krimiírók. Ann Rule írásában ennek nyoma sincs. Ez a valós krimi egy elmesélt,a klasszikus szabályok szerint kifejtett történet. Túl korrekt,nyugtalanítóan precíz-csak éppen az a bizonyos fíling nincs meg benne,amit Agatha Christie egyszer "kellemes hátborzongás"-nak nevezett. A jó bűnügyi sztorit jól meg kell írni. 

További hiányosságként róhatjuk fel,hogy nem derül ki,miféle könyvről van itt szó. Ann Rule írt egy könyvet,ennek zanzásított változatát közli a Reader's Digest?És tényleg az a könyv címe,hogy Kettős félrevezetés?Ebből a magazin olvasója mit sem tud meg. Pedig, gondolom én,az eredeti cél a könyv menedzselése lett volna. 

Szóval,tragikus történet,reality krimi,ahogy ma a médiában mondják,csak nincs jól elkészítve. Pedig igazi bestseller lehetne. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mindent radíroz mindenről

Futball:Kikínlódtuk.Magyarország-Koszovó 2-0

Történelem:Jugoszlávia a második világháború után