Tudomány,politika,koronavírus

 Ahogy az emberiség tudományos- technikai fejlődése a 19.század óta haladt előre, úgy mindig is meghúzódott a felszín alatt egyfajta civil gyanakvás. Gyanakvás a tudomány iránt, technofóbia, és- most legutóbb éppen a koronavírus kapcsán- mindenféle összeesküvés-elméletek. És- erről sajnos kevésbé számolt be a média, gondolom, politikai okokból- olykor verbális vagy fizikai erőszak a vírussal, a vakcinákkal foglalkozó tudományos kutatók ellen. Elképesztő barbárság. 

Az ujszo.com szlovákiai magyar nyelvű hírportál beszámolt ( most jön a hivatalos rész: az erről szóló cikk megtekintve 2021.július 19-én, 9 óra 51 perckor) a Veda Pomaha ( A tudomány segít) mozgalom tüntetéséről. Az itt felvonuló tudományos kutatók( többnyire az orvostudomány, a természettudomány és a matematika területén dolgozók) sérelmezték, hogy a közvélemény egy része őket okolja magáért a koronavírus-helyzetért, illetve az abból fakadó helytelen politikai döntésekért. Igyekeznek megértetni a közvéleménnyel, hogy nem ők a probléma okozói, ők a megoldást keresik, a rossz politikai döntésekért pedig nem a szakemberek, hanem a politikusok a hibásak. 

Rossz látni, hogy a tudósoknak még a 21.században is védekezniük kell a primitív antiszcientizmus- azaz tudományellenesség- ellen. Remélhetőleg eljön majd előbb vagy utóbb az a világ, mikor is nem minden rosszért azokat okoljuk, akik tenni akarnak a rossz ellen. És reméljük azt is, hogy ezt a folyamatot a média korrektül, elfogultságmentesen mutatja be. Az Új Szó cikke egyébként kitűnő, remek stílusú, tartalma- számomra- döbbenetes. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A trianoni béke, más nézőpontból

Futball:Kikínlódtuk.Magyarország-Koszovó 2-0

Történelem:Jugoszlávia a második világháború után