Czelder Márton moldvai misszióját üdvözölte Arany János

 Czelder Márton (1833-1889) református lelkész a szabadságharc leverése utáni magyar irodalom ismert alakja volt. Írt politikai publicisztikát, gyermekverseket, és természetesen, foglalkozásából adódóan, lelkiségi műveket, pl. imádságos könyvet. Aztán, 1860-ban, Czelder Márton elhívást kapott az Úrtól, és tízéves missziós körútra indult " Oláhországba és Moldovába", rengeteg református és egyesült protestáns gyülekezetet alapított, a román ortodoxia felettébb ellenséges közegében. Mindenesetre a misszió sikerrel zárult, az alapított gyülekezetek még évtizeddel alapításuk után is virágoztak, gyarapodtak.
 
Arany János, nemzeti költőink talán legnagyobbika, ekkoriban a Szépirodalmi Figyelő szerkesztője is volt. A folyóirat 2. számának első szerkesztői üzenete éppen Czelder Márton missziójának dicsérete volt. Arany szerint a lelkész " ritka példája az önzetlen lelkesedésnek". Ebben teljesen igaza volt. És jó olvasni, hogy a 19.században még a világi médiumok is komoly figyelemmel kísérték az egyházak munkáját, és nemcsak a botrányokat, hanem a szép, építő jellegű dolgokat is. Arany mindössze 6 soros üzenete komoly bátorítás lehetett a nehéz körülményekkel, ellenséges lakossággal való birkózásban. Jó lenne, ha a mai világi média is hasonló, pozitívan objektív szemüvegen keresztül nézné a mai egyházak munkáját. 

És azt sem feledjük el, hogy 1860-ban a magyar politikai élet némelyest szabadabbá vált. Ám a különböző pártok és csoportosulások mégsem estek egymásnak. Szintén nem elfelejtendő, hogy a sajtó sem két párt vonala mentén rendeződött. Azok más idők voltak, valóban történelmi idők. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A trianoni béke, más nézőpontból

Futball:Kikínlódtuk.Magyarország-Koszovó 2-0

Történelem:Jugoszlávia a második világháború után