Futball:A sajtó és a média nem a vb-től hangos

 Két hét van a közelgő, Katarban rendező futball világbajnokságig.Valahogy a magyarországi írott sajtó és elektronikus  média sokkalta kevesebbet foglalkozik ezzel a témával, mint szokott.Igaz, háború van, válság van...egészen más világ van, mint a 20.század végén.

Emlékszem, gyerekkoromban már a futball vébé előtt bő egy hónappal megjelentek a különböző kiadványok:Népsport ( a mai Nemzeti Sport elődje) különszáma, mindenféle táblázatokkal, esélylátolgatásokkal, meg a mindenféle albumok, köztük a játékosberagsztósok ( az újságárusnál lehetett megvenni a kártyákat, amiket be kellett ragasztani a megfelelő téglalapba. Brazíliát soha nem lehetett kapni, mert elkapkodták, bezzeg Romániát, meg Kolumbiát, azt mindig, merthogy azt nem gyűjtötte senki). A tizenéves srácok már hetekkel a vébé előtt azon vitatkoztak, ki lesz a végső győztes (én 1986-ban eltaláltam Argentínát, én egyedül, és erre büszke voltam). 

Most nem a labdarúgással foglalkozik a sajtó és média, hanem komoly, egész életünket befolyásoló dolgokkal:energiaválsággal, orosz-ukrán háborúval. Persze, ezek komoly dolgok, kell is ezzel törődni, de azért pár pillanatot áldozzunk a szórakozásnak is. Kell az embernek, hogy néha, naponta egy kis időre, feloldódjon. És hát az is igaz, hogy tartanak még a topbajnokságok,ha futballról ír egy újságíró, vagy tudósít egy tévécsatorna, nyilván a bajnoki eredmények még most fontosabbak. 

Ha már itt tartnk, szerintem Brazília nyer. Az elmúlt vébéken nem szerepeltek túl jól, most viszont hozni kell az eredményeket, és nem lesz rajtuk akkora nyomás.

P.S.
Két nappal azután, hogy a fenti bejegyzést közzétettem, megszólalt Michel Platini. Szerinte nem Katarnak kellett volna kapnia  a rendezés jogát. Most már erre csak azt lehet mondani, hogy késő bánat. Ami jót csak lehet, ki kell hozni ebből a VB-ből. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mindent radíroz mindenről

Futball:Kikínlódtuk.Magyarország-Koszovó 2-0

Történelem:Jugoszlávia a második világháború után