Történelem, második világháború:Egy majdnem tragikus nap egy pilóta szemével

 Szeretem az olyan cikkeket,spotokat, filmeket,egyáltalán: mindenféle sajtó- és médiaanyagot, melyek a történelem egy-egy fontos időszakát a hétköznapi ember,a közkatona, a hivatalnok és társaik szemével mutatják be. A második világháború egy általunk kevésbé ismert történetét, egy bombázást mutat be a Top Gun magazin 2002/1. számában megjelent Farkasfalka a kertek alatt. Kömlőd ,1944. augusztus című írás, szerzői Jánkfalvi Zoltán és Mohos Nándor.

Egy szövetséges pilóta, miután napok óta bevetésen volt, pihenni szeretne. Csakhogy a " kollégát", aki helyettesítette volna, letiltotta az orvos. Egy csehországi olajfinomítót kellett ( volna) bombázniuk, visszafelé pedig Lengyelország területére is átléptek volna. Nem akarok spoilrt írni a cikkről, vagy éppen elvenni az Olvasók kedvét attól, hogy maguk ismerjék fel, fedezzék fel az egész történetet. Inkább csak a hosszútávvú történelmi tanulságokat foglalnám össze:
1. A szövetséges pilóták élete távolról sem volt olyan diadalmenet, mint ahogyan azt egyes filmalkotások bemutatják.
2. Igen gyenge volt a felderítés- igaz, teljesen ellenséges terepen kellett dolgozniuk a katonáknak
3. Voltak, akik tiszteletben tartották a genfi egyezmény azon pontját, miszerint tisztekkel,fégságba esésük után, nem lehet fizikai munkát végeztetni.De olyanok is akadtak, akik számára ez passzus nem létezett. 
Számomra ezek voltak e kitűnő történelmi cikk legfontosabb tanulságai.

A Top Gun linkjét nem tudom elérni, mert az azonos című film közösségi oldala jön be. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A trianoni béke, más nézőpontból

Futball:Kikínlódtuk.Magyarország-Koszovó 2-0

Történelem:Jugoszlávia a második világháború után