Színház,építészet:Hogyan építsünk zenekariárok-süllyedőt?

 A zenekariárok-süllyedő a színház szerves része, enélkül semmilyen zenei darabot nem tud előadni a társulat. Építése nagyon speciális építészeti-műszaki probléma, egyáltalán nem könnyű, műszaki szempontok mellett tekintettel kell lenni az esztétikai és akusztikai szempontokra is- utóbbira főleg. 
A Színpad folyóirat 2021.decemberi számának 25-28. oldalán rövid összefoglaló, rajzokkal is "illusztrált" cikk olvasható arról, hogyan tervezte meg és építette meg egy cég a Tóth József Színház és Vigadó zenekariárok-süllyedőjét. Nem volt lehetőség egyeztetni a fővállalkozóval, csak a terület volt kijelölve, ott sem egyeztek a pontos méretek a tervekkel. 3D szkenneléses eljárással terveztek, spiraliftet használtak, a gyártás során pedig az ingyenes eDrawings programot vették segítségül.Végül határidőre elkészült a létesítmény. 

A kitűnő cikkről mindösszesen két dolog jutott eszembe
1. Még sohasem hallottam a Színpad című folyóiratról, remekül "összeismerkedtünk"
2. Az építészetben is- mint minden más szakmában-mára jelentősen előrehaladt a specializáció folyamata. Már most is vannak, és a jövőben még többen akadnak, akik egy-egy feladatra szakosítják magukat. 

Önálló oldalát a folyóiratnak nem találtam. A Magyar Színháztechnikai Szövetség oldalán keresztül érhető el a kiváló folyóirat.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A trianoni béke, más nézőpontból

Futball:Kikínlódtuk.Magyarország-Koszovó 2-0

Történelem:Jugoszlávia a második világháború után