Kommunizmus és okkultizmus a hidegháború korában

 Azt már többé-kevésbé tényként kezeli a történetírás, hogy a nácik történetük során mindvégig kapcsolatban álltak okkultista erőkkel, személyekkel. Ám azt ki gondolta volna, hogy a 20.század másik totalitárus ideológiája látszólag mindenféle vallást, szellemi mozgalmat " burzsoá csökevény"-nek bélyegző, hidegháború-korabeli kommunista elit is előszeretettel járt jósokhoz, kártyavetőkhöz, halottlátókhoz. Maga Leonyid Brezsnyev, a Szovjetunió Komminista Pártjának főtitkára nem egyszer megfordult mágusok, boszorkányok " ügyfeleként". Azért jó lenne tudni, a döntésekben mekkora szerepet játszottak ezek a mágikus személyek. 

A 24.hu internetes portálon olvashatjuk Szegő Iván Miklós:Baba Vanga, fehér testvériség és marxizmus- máig rejtély övezi Todor Zsivkov lányánk halálát című cikkét ( megtekintve 2024. január 9.). A kitűnő cikkből megtudjuk, hogy a meglehetősen vonalas és szovjetbarát bolgár kommunista vezető, Todor Zsivkov lánya, Ljudmilla Zsivkova, igencsak nem vetette meg az okkult ismereteket- túl azon, hogy ő volt a rezsim felvilágosult, vagy magát annak mutató, eleme a vezetésben. Bulgáriában még Szuggesztológiai Központot is alapítottak, ahol olyan paranormális jelenségekkel foglalkoztak, mint a bőrlátás.
Ljudmilla Zsivkova váratlan halála többek szerint gyilkosság volt. 
A kitűnő cikk olvastán elgondolkodik az ember:a szélsőséges ideológiák párosulnak rengeteg irracionális,minden józan alapot nélkülöző eszmékkel. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mindent radíroz mindenről

Futball:Kikínlódtuk.Magyarország-Koszovó 2-0

Történelem:Jugoszlávia a második világháború után