Az oroszok valósították meg a németek repüléstechnikai ötletét-1998-ban

 Olvasom a Top Gun nemzetközi repülőmagazin 1999/5.számában Kővári Gábor kitűnő cikkét a Szuhoj S-37 Berkut orosz repülőről,s közben azon gondolkodom,micsoda furcsaságokat is produkál a történelem.

Mert arra ismerünk példákat,hogy a második világháború idején fakadt német ötleteket amerikaiak valósítsák meg,gondoljunk csak az atombombára vagy a számítógépre. De az,hogy egy 1930-as évekből származó német ötletet az oroszok valósítsanak meg,ráadásul 1998-ban,tehát jóval a Szovjetunió felbomlása után,az meglehetősen ritka. 

Márpedig a Szuhoj S-37 Berkut repülőtípus esetében pontosan ez történt. Amint azt Kővári Gábor írásából megtudjuk,egy igen jelentős technikai újítás,az ún.előrenyilazott szárny teszi szakemberek számára is érdekessé,külónlegessé ezt a gépet. Márpedig-ez is kiderül a cikkből-ezzel a technikai újítással már a Harmadik Birodalom idején foglalkoztak,készült is Junkers prototípus ezzel a szárnytípussal,csakhát a kísérletek befejezésére nem maradt idő. Majd 52 év múltán,1997.szeptember 25-én kezdődtek el a berepülések a Szuhoj S-37 Berkut típussal.

Azon gondolkodom,van-e még arra példa a történelemben,hogy egy haditechnikai újítást 50 év után valósítson meg-a korábbi ellenség. Szerintem nincs. Hát ezért furcsa a történelem,ezért érdemes tanulmányozni.

Amúgy a cikk kitűnő,számomra igazi "médiacsemege",öröm volt olvasni. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mindent radíroz mindenről

Futball:Kikínlódtuk.Magyarország-Koszovó 2-0

Történelem:Jugoszlávia a második világháború után