Megtanulható-e teljesen egy idegen nyelv?

 Sokan kínlódnak az idegen nyelvek tanulásával. Egyeseknél a nyelvérzék hiányzik,másoknál a tanulás-módszertannal van gond,van,akik viszont azért nem tudnak jól megtanulni egy idegen nyelvet,mert túlzottan maximalisták. Ha valamit nem tudnak teljesen,akkor úgy érzik,nem tudják sehogy. A média még ráadásul ráerősít az efféle szorongásra,például akkor,mikor a tökéletes nyelvtudást ígérő oktatási intézmények reklámjait mutatják.

Pedig senki emberfia nem tud tökéletesen megtanulni egy nyelvet. Még a nyelvtanárok sem,sőt,ők vannak legjobban tisztában azzal,melyek az elméleti és gyakorlati hiányosságaik.

De miért nem tud egy ember teljes mértékben elsajátítani egy idegen nyelvet?Megtudhatjuk ha elolvassuk a Modern Nyelvoktatás 2007.szeptemberi számának 74-80.oldalán Jónás Frigyes tanulmányát,melynek címe:A magyar,mint idegen nyelv második nyelvként. Szerző ugyan a magyar nyelv tanulásáról ír,nagyon alapos elméleti és gyakorlati felkészültséggel,de a tanulmányban leírtak vonatkoztathatók-véleményem szerint-bármelyik idegen idegen nyelvre,az angolra,a németre és az összes többire is.

Jónás Frigyes szerint azért nem tudunk megtanulni tökéletesen egy idegen nyelvet,mert emberek vagyunk,és minden ember valamilyen szociokulturális háttérből jön. Éppen ezért, ha
- hibázik
- jól áll helyt az adott nyelvi szituációban, ő maga viszont azt gondolja, hogy hibázik

akkor, természetes emberi reflexből adódóan, megpróbálja
- pótolni
- javítani vélt vagy valós hiányosságait. Ez viszont már nem az angol vagy német vagy bármilyen idegen nyelv lesz, hanem XY, a nyelvhasználó. Aki azáltal, hogy megpróbálja helyrehozni vélt vagy valós hibáit, egyéni nyelvhasználatot " valósít meg", ám nagy valószínűséggel ez már messze lesz a tökéletességtől.

Akkor hát van olyan, aki vagy ami meg tudna tanulni tökéletesen egy idegen nyelvet?- ezzel a kérdéssel már túllépünk Jónás Frigyes tanulmányán. Igen van, mégpedig az AIG, az általános mesterséges intelligencia. Ám erre, azt gondolom itt, a 21. század harmadik évtizedének elején, még egy várni kell. Lehet, hogy már nem olyan rövid ideig.

Amúgy Jónás Frigyes tanulmánya kitűnő, ajánlom mindenki figyelmébe.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A trianoni béke, más nézőpontból

Futball:Kikínlódtuk.Magyarország-Koszovó 2-0

Történelem:Jugoszlávia a második világháború után