Idegenforgalom:Tényleg ez a címe Szobotka Tibor novellájának

 A Rakéta Regényújság 1988/20.száma közli Szobotka Tibor:Idegenforgalom című novelláját. Szobotka tibor nevét általában onnan ismerjük, hogy ő volt Szabó Magda férje, de saját jogán is helye van a magyar irodalomban, mert remek elbeszéléseket, novellákat írt. 
Az Idegenforgalom című történet főhősei:három fiatalember. Egyikük tetemes summát örököl amúgy ismeretlen nagynénjétől, és elhatározza, hogy szállodát nyit belőle, de nem akármilyet: legfőbb profilja az intézménynek az, hogy a hölgyek jól érezzék magukat. A három igazgató, Sándor, Péter és Géza, szorgalmasan megtesz mindent azért, hogy az ide érkező előkelő és választékos úrihölgyek ne érezzék igazgató, rosszul magukat. Péter az intelligens, ő foglalkozik a múzeumlátogatásra vágyó negyven feletti nőkkel. Géza, a játékos, a romantikus, a jókais, a harminc és negyven év közötti korosztályra speciaálizálja magát, míg a hatalmas izomzatú, amoroso külsejű Sándor " viszi" a temperamentumos hölgyeket 18 és 40 év között. Sorra jönnek a hölgyek, hamar híre megy a szállodának, Szobotka tibor leír egy-két érdekesnek mondható esetet, majd jön az idegenforgalom legnagyobb kérdése: egy adott intézmény hogyan bírja a megnövekedett forgalmat? Az Hotel des trois Armous ( így hívják Sándor, Péter és Géza szállodáját) sehogy, mert csődbe megy. 

Azért szeretem ezt a Szobotka-novellát, mert- akár volt hozzáértése a Szerzőnek, akár nem- tényleg így működik az idegenforgalom: mindenféle emner megfordul nálad, te meg találd el, mivel tudnál a kedvükre tenni, úgy, hogy kinyissák a pénztárcájukat. Azonkívül erénye a novellának, hogy olyan polgári hangulatot áraszt, letűnt idők polgári hangulatát, ez 1988-ban, a késő Kádár-rendszer Magyarországán még csak nosztalgikus álmo volt. Azóta persze megszületett a modern polgári hangulatot árasztó idegenforgalom, jönnek a nyugati turisták, meg az amerikaiak, úgyhogy nincs semmi baj, az élet megy a maga útján. 

A Rakéta Regényúság viszont megszűnt, elnyelte a rendszerváltás sajtópiacának gomolygó köde. Remélem, akad valami kiadó, amely feléleszti. Akár netes formában is. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mindent radíroz mindenről

Futball:Kikínlódtuk.Magyarország-Koszovó 2-0

Történelem:Jugoszlávia a második világháború után