Szociológia:Így látták helyzetüket a magyar fiatalok 1995-ben

 A Reader's Digest Válogatás magazin,a világ egyik legolvasottabb nyomtatott sajtóterméke 1995/9.számának 37-42.oldalán reprezentatív kózvéleménykutatást olvashatunk a magyar fiatalok világképéről,hangulatáról,gondolkodásáról,jövőképéről. Néhany,21.századi olvasó számára is érdekes adatot idézünk a meglehetősen széles körű és tematikájú felmérésből.

A megkérdezett fiatalok 73 százaléka helyesli Magyarország nyugati integrációját,s csak 7 százaléka ellenzi,a többiek nem tudják illetve bizonytalanok.60 százalékuk az életben való siker eléréséhez az iskolázottságot tekinti legfontosabbnak,61 százalék a nyelvismeretet,53 százalék az önbizalmat,recenzens szerint utóbbi aránytalanul kevés.58 százalékuk tartja fontosnak a munkahely jó megválasztását,49 százalékuk tartja legfontosabbnak a jó munkahelyi légkört,43 százalék az érdekes munkát,49 százalék a megfelelő fizetést.72 százalékuk vallja azt,hogy az egyetemi-főiskolai tanulmányok költségét teljes egészében az államnak kell fedeznie.30 százalék érzi úgy,hogy gondot jelent majd számára a felsőfokú tanulmányok anyagi költségének előteremtése.

55 % aggódik a korrupció miatt,34 % aggódik fokozottan a környezetért.80 százalékuk szerint az ipar szennyezi a környezetet.50 százalék aggódik az infláció miatt.

Következik a felmérés igen izgalmas része,ehhez tudnunk kell,hogy 1994-1998. között a Horn Gyula vezette MSZP-SZDSZ kormány volt hatalmon. A megkérdezett tizenévesek 11 %-a szerint a kormány szélsőbal,36 százalék szerint baloldali,35%-uk szerint semleges,13 %-uk szerint jobboldali,3 % szerint szélsőjobb.A magyar lakosság a fiatalok 56 %-a szerint semleges,19% sz.baloldali,17 % szerint jobboldali,5 szerint szélsőbal,3 szerint szélsőjobb. Saját magát a megkérdezettek 63 százaléka semlegesnek,8 százalék baloldalinak,18 jobboldalinak,5 százalék szélsőbalnak,6 szélsőjobbnak vallotta.

A fiatalok 80 %-a akar gyermeket,kb.66 százalék két gyermeket,17 % pedig három vagy több gyermeket. 11 százalékuk vallotta,hogy rendszeresen jár templomba. 78 százalék büszke,hogy magyar. 66%-uk nem válaszolt arra a kérdésre,hogy milyen szégyellnivaló dolgokat tud Magyarországon. A maradék egyharmad 40%-a leginkább az ország gazdasági helyzetét tartotta szégyelnivalónak. 

Ami a jövőt illeti:45 százalékuk derülátó,43 százalék nem optimista,de nem is borúlátó. 

L.Takács Zsuzsa és munkatársai nagyon hasznos felmérést készítettek. Érdemes volna a hazai mainstream médiában több,hasonló felmérést közölni. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mindent radíroz mindenről

Futball:Kikínlódtuk.Magyarország-Koszovó 2-0

Történelem:Jugoszlávia a második világháború után