1949.február:szurkolói botrány Pécsett,bekiabálások,a játékosok provokálása

 1949.februárjában már közeledett a bajnokságok tavaszi szezonja (akkoriban a januárt még nem tekintették tavasznak, mint manapság), a csapatok sorra játszották az előkészületi mérkőzéseket. Pécsett, Pécsbányatelep városrészben a helyi Dinamó csapott össze a PMSE csapatával,300 néző előtt. A mérkőzés 3-1 lett a Dinamó javára, a Dunántúli Napló szerint mind a 4 gól potyagól volt. 
Azonban a mérkőzésen szurkolói rendbontásra- azaz:bekiabálásokra- is sor került. Erről ezt írja a Dunántúli Napló 1949.február 1-i száma:" A pécsi közönség ismét levizsgázott vasárnap,és igen sok jóérzésű szurkolót olyan kijelentés megtételére ragadtatott,hogy a pécsi sportközönség nem érdemel NB I-es csapatot...Ezek a botrányéhesek vasárnap is felváltva gúnyolták és " röhögték ki" az ellenfél játékosait,bizonyára azzal a céllal, hogy azok idegeik felett uralkodni ne tudjanak,s a végén egymást rugdossák...az az érces hangú, " sületlen" közbekiabálásairól ismert szurkoló ne gondolja, hogy a páholyjegy megváltásával jogot szerzett sportszerűtlenségek előidézésére.Vegyék tudomásul a csapatok szurkolói,hogy a magyar sportnak éppen most, az egészséges sportszellem kialakításakor nem széthúzásra, hanem ellenkezőleg: erős összefogáasra van szüksége..." Ezután a vehemens cikkíró elutasítja azt a gondolatot, miszerint vonják össze a pécsi sportegyesületeket- hiszen az a szurkolók magatartásán amúgy sem változtatna...

Mi a tanulság?
1. Sportszerűtlen szurkolók régen is voltak, csak akkoriban ( 1949-et írunk) még a bekiabálást is sportszerűtlennek tekintették, sőt, újságcikkeket írtak róla. Manapság egy bekiabálás már nem éri el a sajtó, az elektronikus média ingerküszöbét.
2. Meg akarták akadályozni ,hogy Pécs sportegyesületeit öszevonják.1949 a magyar sport átszervezésének éve volt, néhány csapat ( pl. Kispest) megerősödött, több ( pl. Ferencváros) meggyengült, sok csapat pedig megszűnt. Véleményem szerint a cikkíró ( névtelen, természetesen...) nem akarta, hogy Pécsett is arra a sorsra jusson az sportélet, hogy az ekkortájt működő 10 egyesületből 1 maradjon, a többit feloszlassák. Így aztán hivatkozott a sportszerűtlen szurkolásra...A cikknek tehát politikai háttere is van, méghozzá komoly. 

A történelem azonban szaladt-haladt,Pécsett azonban mégis sok került az egyesületek összevonására, de ezzel jól járt a város futball-élete. A PMSC ( Garami József edzővel) az 1980-as években ezüstérmeket, bronzérmeket szerzett a magyar bajnokságban. Jól szerepelt a nemzetközi porondon is, egyszer még a holland nagycsapatot, a Feyenordot is megverte. Régi szép idők...

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mindent radíroz mindenről

Futball:Kikínlódtuk.Magyarország-Koszovó 2-0

Történelem:Jugoszlávia a második világháború után