A magyar állam és a telekommunikációs ágazat

 Újabb, telekommunikációval foglalkozó vállalatban szerzett részesedést a magyat állam- írja a napi.hu internetes portál ( megtekintve 2023.március 21.10 óra 38 perc). Néhány hónappal ezelőtt, sok vitát kiváltva, a Vodafone Magyarország Zrt-ben lett tulajdonrésze a magyar államnak, most pedig a Yettel Magyarországban szerzett igen jelentős mennyiségű részvénycsomagot az állam nevében eljáró Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. A magyar állam így közvetett tulajdonrészt szerzett a cégben.
Eddig a hír.

Akkor ez most jó vagy rossz?Én még úgy tanultam ( anno 20.század végén), hogy az önmagában véve nem nagy baj, ha egy államnak van tulajdonrésze bizonyos vállalatokban. A telekommunikációs-távközlési ágazat ugyanakkor igencsak 21.századi téma, trendinek számít mind az átlagpolgár, mind pedig a befektetők körében,tehát valószínűleg- ha jól gazdálkodnak a részvénytulajdonnal- a magyar állam és a magyar emberek tulajdona ezzel a vásárlással igenis nőtt. 
Csakhogy ehhez az kell, hogy jól gazdálkodjanak.Szerintem ez meglesz,kiváló gazdasági szakemberek dolgoznak az állami szférának. 

A másik, amire fel kell hívni a figyelmet: Magyarországon, ebben a 9,7 millió lakosú országban, olyan túl sok telekommunikációs vállalat nincsen. Ha tehát az állam arra játszik, hogy minél több, ezen ágazatban működő cégben szerezzen tulajdont,fennállhat a monopólium-képzés szándékának veszélye. 
Azt pedig Európa nem szereti. Nagyon nem...

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mindent radíroz mindenről

Futball:Kikínlódtuk.Magyarország-Koszovó 2-0

Történelem:Jugoszlávia a második világháború után