Egyenlítői-Guinea gazdasági modellje

 Mi itt, Európában, elég keveset tudunk Egyenlítői-Giunáról. Ha az interneten kutakodunk, meglepő adatokat találunk. Ebben az országban az egy főre jutó GDP több, mint kétszer akkora, mint Nigériában, vagy Togóban, négyszer annyi, mint Kamerunban, Szenegálban.Mi történik itt, kérem?

Egyenlítői-Guinea jelenleg Teodoro Obiang Nguema Mbasogo irányítása alatt áll, aki " Afrika Kuvaitját" teremtette meg a kis országban, az olajlelőhelyeknek öszönhetően. Akit érdekel a téma, a HVG hetilap 2022.december 15-i számának 31. oldalán talál a nem éppen rokonszenves diktátorról rövid, keretes írást. 
Bennünket most nem Obiang személye, hanem az általa működtetett gazdasági rendszer érdekel.Szóval, mi is ennek a gazdasági modellnek a lényege?
- Minden cég, különösen az olajkitermelő cégek, állami tulajdonban vannak
- Az állami cégek bevételének majdnem teljes egészét, nem Ön olvassa rosszul, Kedves Látogató, szóval  több, mint 90 százalékát, azaz teljes egészét felosztják az állampolgárok között, egyenlő arányban. A kapitalizmus nyelvén ezt mondanák, hogy minden állampolgár alkalmazott is, részvényes is. 
- Az országban nincs egyetem, nincs sajtó, egyetlen televízióadás fogható, az állami. Nincsenek könyvesboltok sem. 
- Nagyon kevés a kórház, ami van, azok közül sok magánkézben. 
Tehát azt mondja az állam:nem veszek el semmit a bevételből, viszont nem is szolgáltatok. Aki beteg, keressen magának orvost, aki meg a könyveket szereti, írjon magának. 
Az állampolgárok többsége egyébként elégedett a rendszerrel, egészen addig így lesz ez, míg van pénz. A sajátos, Obiang-féle kapitalista-szocialista rendszer iránt már érdeklődnek Kínából is, a kínaiak szeretnének erre a piacra betörni, erre már hárommilliárd értékben konkrét lépéseket is tettek. Az amerikaiak számára is jól jönne egy kis plusz olaj. Szóval, itt a szemünk előtt egy működő, alternatív gazdasági modell. 

Itt a HVG weboldala:hvg.hu

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mindent radíroz mindenről

Futball:Kikínlódtuk.Magyarország-Koszovó 2-0

Történelem:Jugoszlávia a második világháború után