30 éve írták-A gyermek félelmeiről

 A Reader's Digest Válogatás című népszerű magazin 1994.márciusi számában olvashatjuk Mary Murray írását, melynek címe: Mitől fél a gyerek? Négy, valóban megtörtént esetet olvashatunk a cikkben, de ezek annyira jellemzők, hogy érdemes ezeket egyesével elemezni.
 
Az első esetben egy kétéves fiú riadt meg a babazsúron poénkodó bohóctól. Végül az segített ,hogy a szülők megkérték a bohócot, mutassa meg a srácnak, hogyan festi ki magát.A kisfiú megértette, hogy a bohóc is ugyanolyan ember, mint a többi, csak ki van festve. 
A második esetben egy ötéves fiú ijedt meg egy népszerű tudományos tévécsatorna műsorát nézve- a dínóktól. Merthogy ott, a dokumentumfilmben, szó esett arról is, hogy bizony nem voltak ezek az állatok olyan aranyos jószágok, mint a rajzfilmeken. Az anya elmagyarázta a fiúnak, hogy a rajzfilmen látott dínó meg a dokufilmen látott dínó nem ugyanaz, mindkettő fikció. 
Legjobban tetszett a szörnyes sztori, ez az a bizonyos "szörnyek vannak a szobában". Az apuka odalépett a fiúhoz, s közölte vele: Fiam, én rengeteg pénzt fizettem ezért a házért és nem tűröm, hogy szörnyek lakjanak benne! A fiú erre megnyugodott. 
A legutolsó sztori a legfájóbb:a gyerekek sokszor nehezen, vagy egyáltalán nem alszanak, ha a szülők házassága válságban van, ha veszekednek. Sokszor a gyereknek van bűntudata, azt hiszi, miatta veszekednek. Érdemes ilyenkor pszichológust is bevonni. 
Illetve: korlátozni kell a kisgyermek tévé ( és tegyük hozzá: internet) használatát. Azok a gyerekek, mondja a pszichológus, akik túl korán találkoznak a képernyőn olyan dolgokkal, melyek nem nekik valók, hamarabb esnek a félelem, a szorongás csapdájába. Olyan légkört kell kialakítani otthon, hogy a gyermek merjen beszélni arról, mi bántja, mert szorongását csak így lehet feloldani. 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mindent radíroz mindenről

Futball:Kikínlódtuk.Magyarország-Koszovó 2-0

Történelem:Jugoszlávia a második világháború után