Történelem:A ruandai polgárháború első percei

 Már a modern kori történelem tragikus lapjaira tartozik, hogy 1994-1995-ben véres polgárháború zajlott a Közép-Afrikában található Ruandában. A hutuk és tuszik összecsapásának több százezer halálos áldozata volt. 

A Reader's Digest Válogatás magazin 1994.decemberi számának 67-72. oldalán olvashatjuk Malcolm McConnell: Menekülés Ruandából című írását ,amely a ruandai polgárháború első pillanatairól szól. A kint dolgozó amerikaiak életéért és ügyeiért felelős munkatárs felesége távolból hangzó robbanásokra lesz figyelmes. Pár óra múlva a vérszomjas milicisták már a családját fenyegetik, menekülniük kell. Már majdnem elérik a burundi határt, amikor belebotlanak egy teljesen irracionálisan működő, " katonai" egységbe, tizenévesekből álló milíciába. A történet végét nem árulom el, de annyit mondok: a cikk kiváló, érzékelteti azt a kegyetlenséget, feszültséget, amely az ilyen és ehhez hasonló fegyveres konfliktusokat kíséri. 
Egyúttal sokat megtudhatunk magáról a fegyveres konfliktusról, okairól, társadalmi-gazdasági hátteréről. Egy kis mikrotörténelem, személyes történelem ez az írás. 

Ajánlom nemzetközi konfliktusokkal foglalkozó újságíróknak, és történészeknek, valamint minden, Afrikával foglalkozó szakembernek, az élet minden területéről. Nagyon tanulságos. 

(Malcolm McConnell:Menekülés Ruandából.Reader's Digest,1994.december,67-72.o.)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mindent radíroz mindenről

Futball:Kikínlódtuk.Magyarország-Koszovó 2-0

Történelem:Jugoszlávia a második világháború után