A tojás kalóriatartalma

 Sok fogyókúrázó dilemmázik azon: merjen-e tojást enni? Hiszen a tojás tápanyagtartalma igen magas, sok vitamin valamint ún, hasznos koleszterin van benne- legalábbis így tartja a közvélekedés. Az ezzel foglalkozó sajtóban, médiában is igen különböző információk jelennek meg a tojásevés előnyeiről illetve hátrányairól. 

A femina.hu weboldalon ( megtekintve 2023.02.27.) érdekes információkat találtam a tojás kalóriatartalmáról.Mégpedig:
- A legnagyobb méretű tojások kalóriatartalma 78 kcal. Tehát három nagyméretű tojásé 234 kcal. A közepes méretű tojások kalóriatartalma ennek a fele is lehet.
- Viszont, ha valaki rántottaként készíti el ezt a három nagy tojást, akár meg is duplázódhat az érték ( a sütéshez használt olaj illetve zsír miatt), tehát három nagyméretű tojás esetében a kalóriamennyiség már 468 kcal lesz. Ez már eléggé sok. ( Ráadásul a tojáshoz általában eszünk kenyeret, valamiféle zöldséget, stb). 
Azt tanácsolom tehát, hogy aki fogyózik, nyugodtan ehet tojást, de inkább csak főve tegye. Vagy, ha ragaszkodik a rántottához vagy tükortojáshoz, egyen három tojást egy szelet kenyérrrel meg egy paprikával- ebédre. Attól szépen jól lehet lakni, és -a magyar gasztrokultúrában megszokott ebédekhez viszonyítva- alacsony a kalóriatartalom. 

Három tojás esetén a koleszterintől nem kell félni. A gond akkor van, amikor valaki- mint pl. Móricz regényében Csörgheő Csuli- húsz tojásból eszik rántottát. Na, az már sok koleszterin, az már árt a szerveztnek. De 2-3-4 tojásos rántottától csak az tartsa vissza magát, akinek az orvosa kifejezetten megtiltotta a tojásevést. 
Egyéb esetekben nyugodtan ehetünk tojást. 
Ja, csak a pontosság és precizitás kedvéért: tyúktojásról volt szó. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mindent radíroz mindenről

Futball:Kikínlódtuk.Magyarország-Koszovó 2-0

Történelem:Jugoszlávia a második világháború után