A magyar lakosság időmérlege az 1970-es években

 Az 1960-as évektől lett felkapott a magyar szociológiai-statisztikai kutatásban,és az igényesebb médiában (!) az időmérleg-kutatás. Ennek lényege:mivel töltik egy adott közösség tagjai az idejüket.

A Statisztikai Szemle c.folyóirat 1980.10.számában jelent meg Dr.Andorka Rudolf és Falussy Béla tanulmánya,mely tkp. a magyar lakosság időmérlege az 1970-es évekből. A tanulmány főbb megállapításait,fontosabb elemeit vesszük most sorra.

1. Az aktív kereső férfiak átlagosan 8 óra 24 percet,az aktív kereső nők 7 óra 40 percet töltöttek munkahelyükön naponta,úgy,hogy a falusi nők jelentős része nem teljes munkaidőben dolgozott. Szerzők ebből azt a helyes következtetést vonják le,hogy a magyar emberek jelentős része túlórázott az 1970-es években.A legkevesebb időt az értelmiség,a legtöbbet a fizikai munkások töltötték a munkahelyükön.

2. Az Andorka-Falussy szerzőpáros sokat foglalkozik a háztáji gazdaságok kérdésével.1976-77. tavaszán a megkérdezettek átlagosan napi 61 percet töltöttek a háztajiban,ugyanakkor a gazdaságok száma 12 százalékkal csökkent. Érdemes tudni,hogy az 1970-es években a magyar lakosság körében a mezőgazdaságból élők aránya kb.60%-ról 40%-ra csökkent. (Megindult,és egyre intenzívebb lett a fiatalok elvándorlása faluról városba).

3. Azért pihentünk is. A lakosság többsége tévét nezett(legtöbbet a vezető beosztású férfiak),könyvet pedig átlagban naponta 19 százalék olvasott,szerintem ez kb.ma is ennyi. Érdekes viszont,hogy bár a felmérés figyelembe vette a hétvégét is,sporteseményre nézőként csak a megkérdezettek 0,4 %-a járt. Pedig akkor még jó volt a magyar foci. Vagy legalábbis Európa középmezőnyében ott voltunk. Kirándulni is nagyon keveset jártunk,leginkább a 19-25 év közöttiek hódoltak ennek a szórakozásnak.

Ha végigolvassuk Andorka Rudolf és Falussy Béla tanulmányát,egy igencsak szorgalmas,ám annál boldogtalanabb társadalom képe rajzolódik ki előttünk. Ez a történelemmel magyarázható. A Kádár-korszak felkínálta a magyar lakosságnak az anyagi gyarapodás lehetőségét,a társadalom pedig élt is ezzel. De nagy árat fizetett érte.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mindent radíroz mindenről

Futball:Kikínlódtuk.Magyarország-Koszovó 2-0

Történelem:Jugoszlávia a második világháború után