Egy barokk festő,akit nem ismertünk:Artemisia Gentileschi

 Ha azt halljuk: barokk festészet, mindenkinek eszébe jutnak nevek. Rubens, Caravaggio, Rembrandt, Hals, Vermeer, őket mindenki ismeri. De ki ismeri Artemisia Gentileschit? Jómagam még soha nem hallottam róla, a BBC History című folyóirat 2021.februári számában találkoztam először a nevével. Catherine Fletcher kitűnő cikke ( Egy barokk festőnő gyötrelmei, 55-59.o.) hívta föl rá a figyelmemet. 

A cikk maga a festőnő jellemére, ambíciózus személyiségére összpontosít, de a Szerző nem felejti el megjegyezni, hogy egy művésznél mégiscsak a műalkotásai számítanak valamit. S valóban: az illusztrációként közölt képek alapján kijelenthetjük, hogy Gentileschi a barokk legnagyobb festői közé tartozik. 
A Jáhel és Sisera című képen gyilkos és áldozat viszonya ér meg sok-sok mondatot. Sisera arcán békés, álombéli nyugalom, gyilkosa arckifejezése semleges, az egész tett egyfajta kötelesség. Zsuzsánna és a vének című képén szinte halljuk a kéjvágytól fűtött vénemberek perverz suttogását, röhögését, érezzük Zsuzsánna felháborodását, szemérmének megsértése miatt. A kép nem kétértelmű, mint ahogy néhány modern bibliamagyarázó értelmezi a történetet, Zsuzsánna felháborodása nem magakelletés, hanem jogos, szívből jövő tiltakozás. Judit és Holofernész című képéről szinte árad a szenvedély. A két nőalak ábrázolása meglepően realista, élettől duzzadó, a férfi arca kissé Jézusra hasonlít, lehet, hogy ez szándékos, lehet, hogy nem. 
Akármi is a helyzet, Gentileschi zseniális festő. Az ember borzongva beleondol: hány és hány alkotó kincsei rejtőzhetnek még múzeumok raktáraiban, olyan képek és szobrok, melyek arra vannak hivatva, hogy az emberiség kulturális önismeretét gazdagítsák? 

A BBC Historynak önálló weboldalát nem találtam, itt elérhető az összes szám:kossuth.hu

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mindent radíroz mindenről

Futball:Kikínlódtuk.Magyarország-Koszovó 2-0

Történelem:Jugoszlávia a második világháború után