Munkapszichológia: gyakorlat teszi a mestert?

 Majd'minden nyelvben valamilyen közmondás arra, hogy " Gyakorlat teszi a mestert". Minden nép, már ősidők óta tudja, hogy ha valamilyen tevékenységet, legyen az munka, sport, gyakran,rendszeresen művelünk, akkor
- egyre jobb minőségben fogjuk azt művelni
- egyre gyorsabban hajtjuk végre az egyes feladatokat. 

Amikor a huszadik század elején megjelent a futószalag, ezzel egyidőben megjelent a munkapszichológia tudománya is. Azzal foglalkozott, hogy egy szalagmunkás egy mozdulatot hány másodperc alatt végez el. Ford üzemei nagyon kiszámítottan, mondhatni: tudományos alapon működtek. Feltételezték, hogy a gyakorlottabb munkás pontosabban és gyorsabban dolgozik, mint a gyakorlatlan. 
Vajon igazuk volt?
A HVG ( szokás szerint csak a főoldalt linkeljük, tessék olvasni...hvg.hu) 2018.augusztus 23-i számának 32. oldalán, a sajtó-szakmában csak " kis színesnek" nevezett hírek között találtam egy nagyon fontos cikket. Az amerikai John Hopkins Egyetem kutatói azt vizsgálták, a gyakorlattal együtt jár-e a munkafolyamat ( azaz a mozdulatok) gyorsulása.
Egy alaptevékenységet, amely számítógéphez kapcsolódott( hagyományos lövöldözős játékban kellett eltalálni egy objektumot),elsőre átlagosan 215 millisecundum alatt végeztek el az önkéntesek. Viszont, ha engedték őket a mérés előtt gyakorolni, akkor 20-30 millisecundummal gyorsabban történt meg a mozdulat helyes elvégzése. Tehát, hiába engedték a kísérleti alanyokat az éles mérés előtt gyakorolni, a " munkatempó" mindössze 10-15 százalékot gyorsult. 
Hát, ez nem tudom, jó hír-e a szalagmunkával foglalkozó cégeknek, számomra ez az adat, ez a csökkenés nem tűnik soknak. Viszont, ha egy terméket négy-öt mozdulattal állítanak elő, akkor a 4x10-15% már igenis sok, ennyi időt nyerhet a munkaaadó, ha gyakorlott dolgozókat alkalmaz.Vagy, ha türelmes a kezdővel,s hagyja, hogy az új dolgozó gyakorlottá váljék. 
Érdemes lenne a hazai sajtónak, médiának egy kicsit részletesebben foglalkozni a dologgal, hiszen egész gazdasági életünket érintő témáról van szó. Tehát a kérdés: a gyakorlat növeli-e a munka gyorsaságát? S ha igen, mennyivel?

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mindent radíroz mindenről

Futball:Kikínlódtuk.Magyarország-Koszovó 2-0

Történelem:Jugoszlávia a második világháború után