Az örök kérdés:állati zsír vagy növényi olaj?
Mivel süssünk,főzzünk:állati zsírral vagy növényi olajjal? A Modern kori Paleo magazin 2017/3. számában olvashatjuk Dr.Radnóti Alice figyelemreméltó cikkét,A növényi olajok diadalútja címmel.
Megtudhatjuk,milyen állati zsiradékokat használtak távoli őseink a sütéshez,főzéshez. A Szerző részletesen kifejti,mi a különbség az ókori görögök által használt olivaolaj és a mai repceolaj között. Elgondolkodhatunk azon,valóban olyan egészséges-e az omega 6 zsírsav,mint ahogy azt nekünk tanították. Megismerkedünk a transzzsírok káros hatásával,az ezzel kapcsolatos magyarországi szabályozással.
Visszamegyünk a 19.századba,megismerjük az egyik legismertebb amerikai vállalatcsoport kialakulásának történetét. Megdöbbenhetünk azon,micsoda kapcsolat van a növényi olaj,a gyapotipar és a szappangyártás között. 21.századi szemmel elképesztő. Annyi kiderül a cikkből,hogy Szerző nem lelkesedik a növényi zsiradékért,de azért objektív marad,a tudományos ismeretterjesztésen belül mozog. Mindenkinek,aki valaha valamit munkálkodott már a konyhában,érdemes elolvasnia a Paleo magazin cikkét. Valamint érdemes az egész újságot olvasni, mivel nagyon hasznos életmód-tanácsokat kaphatunk.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése