Néhány gondolat az energiaválságról

 A világ összes valamit is számító írott és elektronikus sajtó- és médiaterméke az enegiaválságról ír. Kedves Látogatóinknak ajánlom a vg.hu internetes oldalt (ez régebben a Világgazdaság folyóirat oldala volt, de a printelt változat nemrégen megszűnt). Itt sok érdekes és releváns cikket, elemzést talál erről a témáról. Most recenzens szeretné megosztani néhány gondolatát a témáról.
1. Érdemes lenne máris takarékoskodni, pl. városok közvilágításnak csökkentése, üzletek kirakatának éjszakai elsötétítése, halasztható rendezvények lemondása, elhalasztása stb.
2. Véleményem szerint nem lesz orosz gáz.
3. Ebben a helyzetben- véleményem szerint- az a jó döntés, hogy újra kell indítani- leszögezve: ez mint válságintézkedés, nem feltétlenül örökre szól-  a már leszerelt hagyományos energiaforrásokat:szénerőmű, atomerőmű. Ez növeli ugyan a globális felmelegedést, de ezt most be kell vállalnunk, átmeneti időszakra, azért, hogy legyen energiánk.
4. Fel kell tárni új gázmezőket. Szakemberek szerint vannak.
5. Keresni kell a megújuló, környezetbarát forrásokat, pl. geotermikus energia. Ezt gyakorlatilag minden európai ország megteheti.
6. Az államoknak be kell avatkoznia a válságba. Amúgy nem vagyok a "kézivezérlő állam" híve, de most rendkívüli helyzet, energiaügyi veszélyhelyzet van, most átmenetileg fel kell vállalnia az államnak
a, az új energiaforrások fellelésében, kitermelésében való részvételt
b, a lakosság és a marginális helyzetbe került piaci szereplők- pl. kisvállalkozók, egyéni vállalkozók- támogatását. 
Ez az én véleményem, egy laikus véleménye. Lehet, hogy nincs igazam, de most, 2022.07.14-én délelőtt így látom. Remélem, nem fagyunk meg télen. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mindent radíroz mindenről

Futball:Kikínlódtuk.Magyarország-Koszovó 2-0

Történelem:Jugoszlávia a második világháború után