Építészet,energiatakarékosság:Már 1980-ban is létezett "okosépület"?

 Azt a szót, hogy " okosépület", a sajtó csak valamikor a 21.század tízes éveiben kezdte széleskörűen alkalmazni. Pedig ilyen jellegű épületek már léteztek korábban is, csak nem így hívták őket ( ezeket). A Delta magazin 1980/6. számának 34-35. oldalán olvashatjuk Dr.Csák Máté cikkét, melynek címe:Ahwatukee, a jövő háza.

A cikk egy Arizona állambeli (USA) házról szól, melyben olyan, a korszakban új technikai újításokat vezettek be, melyek lenyűgözték a turistákat. Melyek voltak ezek az újítások?
- Napelemek, melyek a hőt biztosítják
- Számítógépekkel programozott bejárati ajtók
- Hagyományos szobák és konyhák helyett "átrium", mint a csaádi élet központja
- Hangazonosító rendszerek
- Öngyulladó és automatikusan kikapcsoló lámpák, computeres világításvezérlés
- Komfortos energiatakarékosság:a computer tájkoztatja a lakót az energiaszint túllépésséről és alternatívákat kínál a pazarlás csökkentésére

Azért el lehet képzelni, hogy 1980-ban ez a technikai felkészültség mennyibe kerülhetett. De a cikk Szerzőjének erről is van véleménye:a fosszilis energiahordozók egyre drágábbak lesznek, a számítógép viszont egyre olcsóbb, kézenfekvő, hogy egyre több ember fogja választani a computerekkel vezérelt otthont. A kitűnő cikk végén még egy apró, ám aktuális gondolat:a 2022-es energiaválság közepette nem jönne jól egy efféle ház?
A Delta magazin a rendszerváltással megszűnt, linket nem tudok idetenni. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A trianoni béke, más nézőpontból

Futball:Kikínlódtuk.Magyarország-Koszovó 2-0

Történelem:Jugoszlávia a második világháború után