Pszichológus írása az elengedésről

 A Nők Lapja Psziché 2011.április-májusi számának 66-67. oldalán olvashatjuk Dr.Koltai Mária írását Engedd el a veszteségeid! címmel. A Szerző a veszteség feldolgozásának folyamatszerűségét hangsúlyozza, s e folyamatnak alábbi állomásait különíti el:
- emlékezés
- szembenézés
- megértés
- kiengesztelődés
- megbékélés
- megbocsátás
A cikk ezek után az alábbi veszteség-típusokat részletezi:
- szégyent gerjesztő esemény a családban
-hirtelen halál
- baleset
-munkahely elvesztése - igen, ez is a gyászhoz meglepően hasonló érzéseket hív elő az emberből
- betegség
- válás
Ismeretet néhány olyan terápiás módszert, melyeket a pszichológusok a veszteség feldolgozásának megkönnyítésére javasolnak. Ilyen pl. a búcsúlevélírás ( a gyászoló leírja, amit a rokon elvesztése kapcsán érez, esetleg, ha van valami miatt, lelkiismeret-furdalása, azt is kiírja magából). Hasznos módszer lehet pl. a székekkel kirakott veszteségsor ( pszichodráma-elemekkel színesített terápia esetén). Nekem legjobban az első megoldás tetszik:a gyászoló idézzen fel életéből olyan korábbi helyzetet, amikor sikerrel birkózott meg a veszteséggel és azt elemezzék a jelenre nézve: mi az, ami az akkori eseményekből tanulságként leszűrhető, s amely alkalmazható jelen szituációra is. 
Ajánljuk Dr. Koltai Mária elengedésről szóló írását pszichológusoknak, pszichológia vagy pedagógia szakos hallgatóknak ( aki pedagógus lesz, egésze biztosan fog találkozni veszteség-szituációval), illetve mindazoknak, akik a közelmúltban veszteségekkel voltak kénytelenek szembenézni. Remek cikk, visszaadja az embernek az életerőt. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A trianoni béke, más nézőpontból

Futball:Kikínlódtuk.Magyarország-Koszovó 2-0

Történelem:Jugoszlávia a második világháború után