Nevelhetünk-e erkölcsös gyermeket?

 A Reader's Digest magazin 1996.októberi számának cikke szerint (Szabados Krisztián:Hogyan nevelhetünk erkölcsös gyermeket?, 121-124.o.) igen.Elég, ha tudatosítjuk értékeinket, elmondjunk a gyerkőcnek, mi a jó és mi a rossz, felismerjük a bűntudat hatalmát ( apropos:nem ezt művelte másfél évezreden át a katolikus egyház?) no és persze támogatjuk az iskolai erkölcsi nevelést. Itt máris felmerül az első kérdés: ki mondja meg, mi a helyes erkölcs?

Szabados Krisztián elmélete szerint -melyet egyébként kitűnően, szép és érthető magyarsággal fejt ki- a gyermek erkölcsi fejlődése a családon és az iskolán múlik. Ez az, amivel vitatkoznék. Mert a 21.században sok más olyan tényező van, amelyek jelentős hatással lehetnek a gyermek erkölcsi fejlődésére, s amin a szülők- mert elsősorban nekik szól ez a cikk- nem igazán tudnak változtatni. Ilyen tényezők:
- haverok
- internet, ezen belül is filmek, játékok
- a felnőttek példaadásának hiánya, társadalmunk vezető rétege egyre erkölcstelenebb
- a " komoly" média el-erkölcstelenedése
és még sok más.

Szóval, nevelhetünk erkölcsös gyermeket, de nem egyszerű. Isten segítsége kell hozzá. De nem a bűntudat hatalmával.
Amúgy utólag, huszonöt év után is köszönöm a cikket, mert érdekes és gondolatébresztő. több ponton sem értek egyet vele, de az újságcikkek sorsa már csak ilyen...

Itt a kitűnő magazin weboldala, nem tudom, van-e archívumuk.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mindent radíroz mindenről

Futball:Kikínlódtuk.Magyarország-Koszovó 2-0

Történelem:Jugoszlávia a második világháború után