Irodalom és magánélet:Kazinczy Ferenc szeretett flörtölni.Csokonai Vitéz Mihály szintén

 Vargha Balázs:Eurydice c.tanulmányát olvasom az Új Írás című irodalmi,kritikai és művészeti folyóirat 1975/3. számának 61-72.oldalán.Lehengerlő,megdöbbentő-nincsenek rá szavak. Ha ez a sztori mai,21.századi ismert emberekkel esett volna meg az összes sajtó-és médiatermék azonnal ráharapna.

Szóval,Kazinczy Ferencről,az eddig igencsak aszketikusnak ismert költőről,nyelvújítóról és szellemi vezetőről kiderül,hogy nem állt távol tőle egy kis flört. Bár udvarolt Török Sophie-nak-a család eredetileg a nővérét,Susanne-t akarta a költő nyakába varrni házasság céljából- bele-belefért az életébe némi múló kis románc. A tanulmány szerint 1802-ben Félixfürdőn,az abban az időben a magyar társaság krémjét vendégül látó gyógyfürdőben gyógyította a bal karját,a nagy gyógyulás közepette pedig összeismerkedett a Sárosy házaspárral. Pár nap múlva már folyton hármasban látták őket,s ez a tény-bár ezt nem írja Vargha Balázs-a kor prűd és pletykára éhes közvéleményét igencsak elgondokodtatta...Kazinczy beleszeretett Sárosynéba.

Ekkor érkezett Csokonai Vitéz Mihály,méghozzá Komáromból.Kiderült,hogy szeretett Lillája már soha többé nem lesz az övé. Inkább lelki,mint testi fájdalmai voltak,pihenni akart,átgondolni a "hogyantovábbot".Aztán,mit ad Isten,ő is beleszeretett Sárosynéba. Azonban látta,hogy Kazinczy már lecsapott a hölgyre,így aztán a reménytelen szerelmes pózában csodaszép verseket írt Eurydicéhez. Hogy lett a csalfa asszonyból Eurydicé?Úgy,hogy Kazinczy Ferenc szabadkőmüves neve Orpheus volt. 

Ha a két költőzseni tudta volna,Sárosyné kinek az érdeklődését keltette fel néhány éve...Batsányi Jánosét,a magyar felvilágosodás szellemi atyjáét. Leveleket váltottak,találkoztak is,de Batsányi óvatos ember volt,nem akart ujjat húzni Sárosy obsitos őrmester úrral.Azonkívül Batsányi maga is katona volt,lehet,nem akarta volt bajtársát megszégyeníteni.

Szóval,Sárosyné...Van olyan nő,aki az orvosokra bukik,van,aki az autóversenyzőkre,ez a hölgy a költőkre hajtott. Romantikus alkat lehetett,aki szerette,ha bókolnak neki,ha szép antik stílusú verseket írnak hozzá. Van ilyen,szerintem nem ítélhetjük el érte. 

Vargha Balázs tanulmánya pedig kitűnő,olyannyira,hogy a későbbiekben, egy másik bejegyzésben még szeretnék reagálni rá. 




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mindent radíroz mindenről

Futball:Kikínlódtuk.Magyarország-Koszovó 2-0

A trianoni béke, más nézőpontból