Az "all round" sportolók és a média

 A 21.században a sport profi tevékenységgé lett, általában egy sportoló csak egy-egy sportágban alkot kiemelkedőt- legtöbbször ott is csak rövid ideig. Csak az igazán nagy klasszisoknak, a kevesek közül is keveseknek adatik meg, hogy évtizeden keresztül harsogják világraszóló eredményeiket a sajtótermékek és az elektronikus médiumok. 

Régebben másképpen volt. Nagyon sok olyan " all round" sportolót ismerhetett meg a közönség, aki több sportágban is dicsőséget szerzett nmagának, szűkebb pátriájának és hazájának. Magyarországon a legismertebb ilyen sportoló első olimpiai bajnokunk , Hajós Alfréd. Amellett, hogy úszásban világsikereket aratott, válogatott labdarúgó is volt ( ő már az 1900-as években azt gondolta, hogy Európában a legnépszerűbb élsport a labdarúgás lesz, ez akkoriban még távolról sem volt egyértelmű, Hajós Alfréd jól kalkulált). De voltak más magyar all round sportolók is. A Magyar Turista című folyóirat 2008.januári számában olvashatjuk Dr. Polgárdy Géza cikkét, címe: Síbajnok, aki oktató és síszakíró is volt. E cikkben a Szerző Déván Istvánra emlékezik, aki volt atléta- hatszoros magyar bajnok,az 1912-es stockholmi olimpia részvevője, volt gyorskorcsolyázó- magyar bajnok- , de kipróbálta magát a bobversenyzésben is, igaz, ez utóbbi nem annyira ment neki. 

Igazi szerelme azonban a sí volt. 1922-ben lett magyar bajnok, Ausztriában és Svájcban nyert síversnyeket,sokszor megelőzve az ottani elitet,1924-ben versenyzett a chamonix-i téli olimpián, aztán pedig oktató lett , és több szakkönyv írója. A síelés ábécéje, A sízés technikája-generációk magyar síelői tanultak ezekből a könyvekből. Sajnos, Déván István emlékezete is- mint annyi más tehetséges magyar sportolóé- az idővel elhalványult, ezért is örültem Dr. Polgárdy Géza színvonalas, érdekes cikkének. 

Arról azért szóljunk még egy kicsit, hogyan viszonyul a magyar sajtó és média az all round sportlókhoz. Szerintem eléggé vegyesen. A 20.századtól kezdve a professzionalizáció világában élünk, szakosodás van az élet minden területén, minde munkahelyen, minden szakmában, így aztán elég nagy gyanakvás fogadja azokat, akik több sportágban is kiemelkedőt kívánnak alkotni. Aki mindenhez ért, semmihez nem ért- halljuk gyakran. Ez nagy általánosságban így is van, azonban mindig vanank ivételek, polihisztor-zsenik. Többet kellene róluk beszélnünk, jobban meg kellen ismernünk őket. 
Déván István (1890-1977) ilyen sport-polihisztor, vagy ahogyan a cikk nevezi, " all round" sportoló volt. Emlékét örökké megőrizzük. 

Itt pedig a Magyar Turista folyóirat weboldala!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A trianoni béke, más nézőpontból

Futball:Kikínlódtuk.Magyarország-Koszovó 2-0

Történelem:Jugoszlávia a második világháború után