Mezítláb futni,sportolni egészséges

 Nagyon érdekes,és szerintem mindenki számára aktuális cikket találtam a Paleo magazin 2017/3.számában. Sáfrán Mihály:Sportolás mezítláb című írása a rendkívül színvonalas lapszám 30-32.oldalán olvasható. Arról szól,hogy túl sokat vagyunk túl egészségtelen cipőkben.Többet kellene mezítláb lennünk,sportolni mezítláb,futni mezítláb. 

Sáfrán Mihály érvei a következők:1. A cipők sok esetben egészségtelenek,hozzájárulnak a lábfejben található izmok elhalásához.2. A természeti népek között akadnak,akik hatalmas távolságokat futnak le mezítláb.Az 1960.évi római nyári olimpián Abebe Bikila még mezítláb futva nyert maratont.Ez utóbbihoz recenzens hozzáfűzné,hogy figyeljük meg a gyerekeket!A legtöbb kisgyerek szívesen játszik mezítláb,egynémelyik kis apróságra úgy kell rákönyörögni a cipőt. 3.Érdekes,ahogy meglátjuk a tengerparti strand homokját,azonnal ledobjuk a cipőt vagy a szandált,és lábujjaink belemélyednek a tengerpart puha homokjába... Reflex,ősi ösztön?

Jómagam egyetértek a cikk minden mondatával,Sáfrán Mihály írásának stílusát pedig egyenesen kellemesnek,követendőnek tartom. Ha a magyar sajtóban,médiában minden ismeretterjesztő cikk így íródna,akkor véleményem szerint jobban megfogadnánk a tanácsokat.

Eszembe jut egy régebbi élményem. Egy fővárosi tornaklubban voltam a párommal,s bemelegítésnél az egyik fiatal hölgy levette a cipőt. Erre az oktató úgy nézett rá,mintha legalábbis pestises lenne. Pedig nem volt a hölgy lábával semmi baj,csak éppen ott nem volt szokás mezítláb sportolni. Ez nem jó. Sokkal többet kellene mezítláb futnunk,tornáznunk,s nem kellene valakit azért kinézni,mert így tesz. Mezítláb mozogni,sportolni kifejezetten egészséges. Vágjunk bele!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A trianoni béke, más nézőpontból

Futball:Kikínlódtuk.Magyarország-Koszovó 2-0

Történelem:Jugoszlávia a második világháború után