2008-ban Ausztrália lakosságának 33 százaléka aggódott a környezeti problémák miatt

 2008-ban a Reader's Digest folyóirat felmérest készített a világ akkori vezető országaiban,melynek témája:mi miatt aggódnak az emberek?

Ausztráliában a megkérdezettek 33 százaléka aggódott a környezeti problémák miatt. Ezt én jó jelnek tekintem egy társadalom érettsége szempontjából. Ugyanakkor két tényező bizonyosan hozzájárul a zöld szemlélet terjedéséhez. Az egyik az iskolai oktatás,körmyezeti nevelés,másik pedig maga a környezet.

Utóbbit nem kell magyarázni. Aki járt már Ausztráliában,az tudja,hogy nem akármilyen természeti környezetben élnek az ottani emberek. Az oktatás-nevelés pedig nem tesz mást,mint arról tanít,amit az emberek látnak.

Miért nem tanul egy magyar iskolás a saját környezetéről? Miért ugyanazt tanulja egy zala megyei hatéves gyerek,mint egy hajdú-bihari? A magyar iskokai oktatás elképesztően uniform. Arra ügyelnek,hogy minden gyermek ugyanazt tanulja. Merthogy oktatáspolitikusaink szerint így egyenlők az esélyek. 

Nincs igazuk. Egy kusgyereknek először a saját környezetét kell megtanulnia,megismernie,aztán jöhet a világ többi része. Egy pécsi kisfiúnak nem azt kell tudnia,hány méter hosszú az Erzsébet-hid,hanem azt,melyik a Mecsek legnagyobb hegye. És igen,fel is kell másznia arra a hegyre. A pesti gyereknek pedig végig kell menni az Erzsébet-hídon. 

Több lokalitást,több helyi színt kell vinni az oktatásba. Csak így várhatjuk azt,hogy a következő generációk környezettudatossá váljanak. Nemcsak Ausztráliában,de Magyarországon is 



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mindent radíroz mindenről

Futball:Kikínlódtuk.Magyarország-Koszovó 2-0

Történelem:Jugoszlávia a második világháború után