Hipertónia:egy cikk, amiből hiányzik a lényeg

 A Reader's Digest magazin 2008.novemberi száma cikket közöl a magas vérnyomásról, azaz a hipertóniáról. Ami a cikkben- Dr.Vásárhelyi Barna írása- benne van, az mind jó és szép. Okos,bölcs, tanító jellegű. Számszerűsítik a megfelelő értékeket, elolvashatjuk, mi is az a vérnyomás, kiemelt szövegrész foglalja össze a rizikófaktorokat, és azt, hogy mit kell tennie annak, aki hipertóniás lesz. Szóval, úgy tűnik, hogy minden megvan, aminek meg kell lennie.
Az egész írás szellemiségével akadnak gondjaim. Mindössze két mondatot szánnak a legfontosabb rizikófaktorra, a stresszre. Pedig, ha a magas vérnyomással küszködőknek sikerülne kiküszöbölni vagy legalábbis csökkenteni életükben a stresszt, az nagyon sok ember vérnyomását visszaállítaná a hőn áhított 120/80 HgMm értékre. Csakhogy ebben a rohanó világban hogyan küszöbölje ki az ember a stresszt? Ezt a kérdést a cikk fel sem teszi, nemhogy megválaszolná.

Én azt gondolom, ebben a pénzcentrikus, pörgős, rohanó világban csupán egyetlen módon lehet csökkenteni a bennünket behálózó stresszt. Éspedig hit által. Világszerte komoly tudományos felmérések bizonyítják, hogy a hívő emberek sokkal tovább élnek, jobb életminőségben, és határozottan kevesebb köztük a stresszes, ideges ember. Ebből következően a hipertóniás ember is kevesebb.Mindez azért van, mert ha az ember igazán odafordítja szívét Istenhez ( sőt, megkockáztatom:akár még egy kisbetűs istenhez is...), azt megtartja Isten ereje. A keresztény vallás szerint ezt az erőt a Szent Szellem ( Szentlélek) biztosítja.

Sajnos, ezek a dolgok hiányoznak a cikkből. A betegséget kizárólag materiális okokkal magyarázzák, és materiális módon gyógyítják. Pedig éppen az olyan betegségek esetében, mint a hipertónia, derülhet ki, hogy a 140-nél nagyobb szisztolés értéknek talán mélyebb oka van, semmint az a 10 kiló túlsúly, amit télen felszedtünk.

Mindettől függetlenül a Reader's Digest cikke kitűnő- a maga módján, a maga szemléletében.
Csak éppen lehetséges, hogy ez a szemlélet nem eléggé átfogó.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A trianoni béke, más nézőpontból

Futball:Kikínlódtuk.Magyarország-Koszovó 2-0

Történelem:Jugoszlávia a második világháború után